Direct door naar content
Waterbasketbalvereniging Gesposs: voor een lach en de titel! afbeelding nieuwsbericht

Waterbasketbalvereniging Gesposs: voor een lach en de titel!

10 oktober 2018

De historie van waterbasketbalvereniging Gesposs gaat toch zeker zo’n dertig jaar terug. Een aantal waterpoloërs bedacht in de jaren zeventig waterbasketbal als sport speciaal voor mensen met een beperking en Gesposs uit Oss haakte daar al snel bij aan. Het was een hecht team van zes à zeven spelers dat elk jaar zijn wedstrijden speelde. Tot een jaar of tien geleden. “We groeiden ineens explosief en nu hebben we ruim 25 spelers en twee teams!”

Luuk Muskens is coördinator bij Gesposs en samen met de trainers Hans Henst en Niels Venterink zijn zij de organisatie achter het Gesposs Waterbasketbal. Luuk is daarnaast ook nog steeds fanatiek speler. Hij heeft een klompvoet, wat bij sporten in het algemeen de nodige beperkingen oplevert. Het waterbasketbal beschouwt hij dan ook als een redding. “Vraag je het mij persoonlijk, dan is het geweldig om te kunnen sporten en daarbij niet altijd onderaan te staan, een achterstand op de rest te hebben. Als je met anderen met een beperking speelt, is daar geen sprake van.”

Bij Gesposs, dat vorig jaar maar net naast de titel op het NK greep, is iedereen welkom, ongeacht het type beperking. “We hebben respect voor elkaar en vooral respect voor elkaars beperking. We proberen dan ook altijd rekening met elkaar te houden. We hebben bijvoorbeeld een speler die minder mobiel is aan één kant van het lichaam. We spelen deze speler dan ook altijd aan op de ‘goede’ kant.” Dat wederzijds respect betekent overigens niet dat er niet fanatiek gespeeld wordt. “In het water spelen we zeker fel, maar erbuiten is het heel anders. ‘Concurrenten in het water, vrienden op de kant’, zeggen wij vaak.”

De sportieve prestaties zijn dus zeker niet onbelangrijk voor Gesposs en in dat opzicht heeft de club een sterke stijgende lijn te pakken. Plaatsing voor het jaarlijkse NK als één van de twee beste ploegen in de regio Zuid is inmiddels vaste prik en dit jaar kwam de formatie uit Oss wel heel dicht bij zijn eerste titel. In de finale tegen SVG De Tubanten kon Gesposs tot aan de rust goed mee, maar bleken de Tukkers in de tweede helft conditioneel sterker.

“De Tubanten en SVG Den Bosch zijn van oudsher de ‘grote twee’, maar al enkele jaren zijn wij de stabiele nummer drie”, weet Luuk. “Nu nog de laatste stap. Zolang ik hier speel, hebben we al die droom om een keer goud te winnen.” Plezier in de sport staat centraal bij Gesposs, maar die titel moet en zal een keer binnengehaald worden.  Of zoals Luuk het omschrijft: “We doen dit het hele jaar om een lach op het gezicht van mensen te toveren, maar op het NK doen we het ook gewoon voor goud!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: