Direct door naar content
EsmeeAnne de Meulmeester (19): "Durf te vragen, want dan kom je verder" afbeelding nieuwsbericht

EsmeeAnne de Meulmeester (19): "Durf te vragen, want dan kom je verder"

10 oktober 2018

EsmeeAnne de Meulmeester (19) is echt als een vis in het water tijdens het zwemmen. "In het zwembad voel ik mij fijn en kan ik mezelf zijn. Dat geluk dat ik heb, gun ik eigenlijk iedereen", zegt ze. Daarom maakt ze vlogs om te laten zien dat je door te sporten je grenzen kunt verleggen. Zelf deed ze dat dit jaar door tijdens de Special Olympics voor het eerst in open water te zwemmen. Ze won gelijk goud.

EsmeeAnne is al van jongs af aan veel in het zwembad te vinden. "Toen ik veertien maanden oud was, kwamen ze erachter dat ik jeugdreuma en epilepsie had. Voor die reuma moest ik in warm water zwemmen en toen voelde ik geen pijn en kon ik bewegen als ieder ander. Ik ben er daarna niet meer mee gestopt."

Ze vindt alles aan het zwemmen leuk, ook al is die sport in combinatie met haar epilepsie misschien niet de logische sportkeuze. "Epilepsie en water gaan niet goed samen, vooral door de schittering van de zon of als het plafond niet helemaal goed is dan krijg ik daar nog wel eens last van."

Samen met haar trainster en haar buddy Joyce die altijd bij haar in de buurt zwemt,  heeft ze een aantal manieren bedacht om te kunnen trainen in het zwembad. "Ik heb moeite met het tellen van banen en ik kan ook niet meerdere opdrachten tegelijk verwerken. Met een beetje aanpassing kom ik best ver. Bij langere afstanden houdt mijn trainster een bidon omhoog als ik er bijna ben. In het open water geeft mijn buddy Joyce een teken dat we bij de finish zijn."

Het zwemmen in open water was een grote wens van EsmeeAnne, maar vanwege haar epilepsie kon dat niet. Dit jaar mocht ze bij de Special Olympics in De Achterhoek aan voor het eerst een open water wedstrijd meedoen. "Met mijn buddy Joyce, maar dat is alleen maar gezellig."

Na dat sportieve hoogtepunt wil EsmeeAnne voorlopig nog niet stoppen met zwemmen. Met haar YouTube-video's hoopt ze ook andere leeftijdsgenoten met een beperking te inspireren. Ze weet uit eigen ervaring dat je een beperking niet altijd aan de buitenkant ziet. "Aan mij zie je niks, maar als je met mij praat dan merk je het wel. Ik heb van het sporten heel veel geleerd, vooral dat je moet durven vragen. Als je het vraagt en je zet door en je wilt iets doen wat je echt leuk vindt dan kun je ver komen."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: