Direct door naar content
In de toekomst zijn rolstoelen niet meer nodig door exoskeletten afbeelding nieuwsbericht

In de toekomst zijn rolstoelen niet meer nodig door exoskeletten

10 oktober 2018

Sjaan Quirijns heeft sinds 2000 een dwarslaesie, maar dankzij een exoskelet kon zij onlangs een speciale obstakelrace lopen. Zij won deze Cybathlon Experierence in het Duitse Düsseldorf zelfs met het robotische harnas dat door een team van wetenschappers van de TU Delft werd ontwikkeld.

Het ziet er een beetje futuristisch uit: het exoskelet maakt van Sjaan bijna een soort robot. Het harnas dat zij draagt zit namelijk vol met motortjes, software en sensoren die haar ondersteunen en helpen om te bewegen. Deze exoskeletten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie zoals Sjaan.

Over de hele wereld zijn verschillende wetenschappers en bedrijven al jaren druk met het ontwikkelen en verbeteren van exoskeletten. Tijdens de Cybathlon Experience strijden verschillende teams tegen elkaar op een obstakelbaan met vier hindernissen uit het dagelijks leven van een rolstoelgebruiker zoals traplopen en opstaan uit een diepe stoel.

Het team van de TU Delft is met het 'March III-project' al langer bezig met het ontwikkelen van exoskeletten. Door verbeteringen en vooral veel intensieve training door Sjaan, die in de race piloot wordt genoemd, wist het team dit jaar de obstakelbaan in 9,5 minuut af te ronden. Het team was hiermee op drie van de vier de snelste en won zo de wedstrijd.

Het pak was helemaal op maat gemaakt voor Sjaan met een speciaal ontwikkelde buikplaat en rugsteunen om voor extra rompstabiliteit en steun tijdens het lopen te zorgen. Sjaan vindt die verbeteringen veelbelovend voor de toekomst. "Ze zorgen ervoor dat dagelijkse mobiliteitsbeperkingen die dwarslaesiepatiënten nu ervaren, in de toekomst een heel stuk worden verkleind."

Dat het exoskelet steeds verder door wordt ontwikkeld is duidelijk. Lennart Schut, student Industrieel Ontwerpen en teammanager van Project MARCH, ziet in het exoskelet de toekomst voor mensen met een dwarslaesie. "Ons ultieme doel is dat het exoskelet toegankelijk wordt voor iedereen die daar baat bij heeft. Wij zien het als een grote stap op weg naar een toekomst waarin rolstoelen voor mensen met een dwarslaesie niet meer nodig zijn."

Bekijk hier een video van de Cybathlon Experiencie:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: