Direct door naar content
Prikkelarme kermis biedt kinderen met autisme ook dit jaar weer een onvergetelijke dag afbeelding nieuwsbericht

Prikkelarme kermis biedt kinderen met autisme ook dit jaar weer een onvergetelijke dag

24 oktober 2018

Op zondag 28 oktober kun je in Houten naar de prikkelarme kermis. Wegens groot succes wordt de kermis nu al voor het vierde jaar op rij georganiseerd. Een uitkomst voor kinderen die alle drukte op een normale kermis niet aan kunnen.

Als je érgens overladen wordt met prikkels, dan is het wel op de kermis. Overal geluid, flitsende lichten, felle kleuren en krioelende mensen. Overweldigend dus en niet zo zuinig ook. Maar ook: een hele belevenis voor kinderen. Welk kind wil er tenslotte niet in de draaimolen of in de botsauto’s? Welk kind likt niet z’n lippen af bij zo’n prachtige roze, mierzoete suikerspin? Maar wat als je al die prikkels eigenlijk niet goed aan kunt? Als je het allemaal heel graag wilt beleven, maar er tegelijkertijd letterlijk gek van wordt? Dat is de realiteit voor heel veel kinderen met autisme. Zonde, want een middagje naar de kermis is gewoon een feestje dat eigenlijk alle kinderen af en toe zouden moeten kunnen vieren.

In Houten kan dat op 28 oktober voor de vierde keer, want dan organiseert de stad weer een prikkelarme kermis. In maart 2017 werd in Houten voor de eerste keer een prikkelarme kermis georganiseerd, op initiatief van de moeder van meisje met autisme dat door haar prikkelgevoeligheid eerder nooit naar de kermis kon. Op de prikkelarme kermis is geen harde muziek, geen fel licht en geen rook. Ook draaien de attracties op langzamere snelheden. Hierdoor kunnen mensen die prikkelgevoelig zijn toch genieten van al het leuks dat een kermis te bieden heeft.

Naast mensen met autisme hebben ook andere groepen moeite met een teveel aan prikkels. Denk bijvoorbeeld aan mensen met epilepsie, of een angststoornis. Ook voor hen is een reguliere kermis vaak te heftig waardoor deze vorm van vertier voor hen vaak niet weggelegd is. Door de prikkels op de kermis te reduceren kan iedereen genieten van het amusement en een onvergetelijke middag beleven.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: