Direct door naar content
Gemeente Rheden slaat met doelgroepenbad nieuwe weg in voor sportend Nederland afbeelding nieuwsbericht

Gemeente Rheden slaat met doelgroepenbad nieuwe weg in voor sportend Nederland

16 oktober 2018

Begin 2020 staat er een prachtig zwembad met doelgroepenbad in de gemeente Rheden. Het doelgroepenbad is bedoeld om verschillende groepen zoals senioren, mensen met artrose of reuma, zwangere vrouwen én mensen met een beperking te laten sporten. Een zwembad met een beweegbare bodem, een prikkelarme omgeving en een temperatuur van 32 graden. Een ander bijzonder kenmerk van het bad is volgens de kersverse wethouder Sport Marc Budel dat de accommodatie met zorggeld wordt gefinancierd. “Dat is vernieuwend in sportend Nederland. De gemeente Rheden zet zich in voor een hogere sportdeelname van mensen met een beperking. We richten ons vooral op de vraagkant en pakken het stimuleren van aangepast sporten regionaal aan.”

Ontwikkeling van aangepast sporten
De afgelopen jaren heeft het aangepast sporten een mooie ontwikkeling door gemaakt. Het aanbod in de regio is sterk gegroeid. Wethouder Marc Budel start wat het aangepast sportbeleid betreft dus vanuit een mooie positie. “De gemeente is al enige tijd verbonden aan het regionale loket Uniek Sporten. Via dit loket hebben wij het aanbod in beeld en de cijfers in onze regio zien er inderdaad goed uit. In 2013 waren er 125 activiteiten voor sporters met een beperking, in 2017 waren dat er al 204. Ook groeide het aantal aanbieders van 83 in 2013 naar 135 in 2017. In totaal kunnen sporters kiezen uit 69 verschillende takken van sport.”

Mensen verleiden om te sporten
Alle inwoners uit de zeven dorpen van de gemeente Rheden kunnen bij Uniek Sporten terecht voor begeleiding naar een geschikte sport en sportvoorzieningen. Daarnaast betaalt de gemeente uit het zorgbudget ook een aantal beweegcoaches die zich hiermee bezighouden. Verder ondersteunt Uniek Sporten aanbieders die aangepast sporten mogelijk maken. “We doen veel om mensen te verleiden om te komen sporten,” vertelt de wethouder. “Naast de deelname aan Uniek Sporten hebben we vorig jaar Sportcentrum De Dumpel volledig rolstoel toegankelijk gemaakt. Ook in Rheden en Dieren zijn we bezig om de toegankelijkheid van de sportcentra te verbeteren.

Kleine groepjes motiveren om te sporten
De gemeente ondersteunt en organiseert initiatieven die bijdragen aan een completer sportaanbod voor aangepast sporten. “Zo hebben we side-events rolstoeltennis bij de WindMill Cup mogelijk gemaakt. Ook organiseren we samen met zorgverleners de Nationale Diabetes Challenge waar vijftig inwoners van Rheden meelopen,” licht Marc Budel toe. “Wij willen toe naar een integrale aanpak waarbij we elke doelgroep stimuleren om mee te doen. Zoals kleine groepjes bij een instelling motiveren om te komen sporten. Het aanbod is er, maar de deelname van mensen met een beperking blijft achter. Dat moet anders!”

Doelgroepenbad voor hele regio
De wethouder maakt zich hard voor een meer regionale aanpak om aangepast sporten te stimuleren, zoals ook de provincie Gelderland dat voorstaat. “Zelf geven wij hier een impuls aan door te starten met het doelgroepenbad. Iedereen was overtuigd van de noodzaak, alleen heeft het ongeveer acht jaar geduurd tot de financiering rond was. Eind september was dat een feit. Dit bad is speciaal voor mensen met een beperking en strekt zich uit tot een breed scala aan doelgroepen. Iedereen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kan er terecht. In de regio is een grote groep mensen waarvoor bewegen steeds moeilijker wordt. Voor hen is zwemmen een van de enige vormen van bewegen die mogelijk zijn. Omdat het bad bijdraagt aan WMO-doelen, zoals de vitaliteit van ouderen wordt het voor een deel met WMO-gelden gefinancierd.”

Meer zorggeld naar de sport
In Rheden wordt de veel gehoorde roep om meer zorggeld naar de sport met het doelgroepenbad concreet gemaakt. “We slaan een nieuwe weg in voor sportend Nederland,” vertelt de wethouder. “Het sportbedrijf moet een plek innemen in de zorgketen. Ook mijzelf en het college staat een hoop te doen. Het bad heeft een regionale functie en wij gaan op zoek naar meerdere partijen om het tot een succes te maken. We trekken al op met omliggende gemeenten, zoals de gemeente Rozendaal. Daarnaast praten we met verzekeraars die een gezonde leefstijl in hun pakket opnemen. Ook hebben we contacten met huisartsen, fysiotherapeuten en patiëntenverenigingen. We zijn aan het pionieren, en met plezier.”

Integratie aangepast sporten in complete sportaanbod
De wethouder houdt zelf van wandelen en fietsen, en tennist al dertig jaar elke week. Hij vindt het voor iedereen belangrijk om te sporten. “Of je nou een beperking hebt of niet, door in beweging te zijn blijft je spierkracht op peil en blijft je bovenkamer in beweging. Je doet mee en maakt deel uit van de samenleving. Dat landelijk slechts 34% van de mensen met een beperking sport vind ik zorgelijk. Daarom focussen wij nu op die sportdeelname. Ik was blij met alle aandacht in het Gelders Jaar van het Aangepast Sporten en de campagne Gelderland sport onbeperkt. Maar eigenlijk zou er ieder jaar zoveel aandacht moeten zijn. De integratie van aangepast sporten in het complete sportaanbod is nodig en wenselijk. In Rheden gaan we daarvoor!”

Afbeelding: getekende impressie doelgroepenbad

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: