Direct door naar content
Met Passend Voetbal valt geen kind tussen wal en schip afbeelding nieuwsbericht

Met Passend Voetbal valt geen kind tussen wal en schip

27 oktober 2018

Wat doe je met een kind dat net tussen G-voetbal en het reguliere voetbal in valt? In Haaksbergen kwamen ouders zelf met een initiatief voor deze kinderen met een rugzakje: Passend Voetbal. Kinderen werken hier aan hun motoriek en sociale vaardigheden.

Het idee voor Passend Voetbal bij voetbalvereniging HSC in Haaksberg ontstond toen Daan, de oudste zoon van Chantal Scharenborg, door zijn leeftijd van de F-jes naar de E-tjes moest doorstromen. Met zijn ontwikkeling ging dat niet lukken, legt Chantal uit in een filmpje.

Dat zou betekenen dat hij niet meer door kon met voetballen. "Dat kon toch niet de bedoeling zijn. We hebben toen contact gelegd met de club, want ik kon mij niet voorstellen dat er niet meer kinderen zoals Daan zijn: die heel graag willen voetballen, maar die gezien hun ontwikkeling niet mee kunnen komen."

Zo werd een speciaal team opgezet voor voetballertjes met een lichte beperking. Dat zijn kinderen met een licht visuele handicap, autisme, ADHD of andere niet-zichtbare beperking. Het zijn zoals trainer Peter het noemt 'kinderen met een rugzakje'. "Voor mij is het niet zo belangrijk wat het kind heeft, het gaat er vooral om wat hij of zij wil en wat het kan."

Chantal ziet dat Daan grote stappen vooruit heeft gemaakt in het team. "Hij was altijd een teruggetrokken jongen en hij durfde ook niet echt het duel aan te gaan. Nu loopt hij heel erg vrij rond en soms heb ik ook het idee dat hij echt de kar trekt onder de kinderen."

Passend Voetbal heeft in Almelo, Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Losser sinds 2015 al ruim 170 kinderen laten voetballen. Als je in de regio Twente woont kun je jouw kind aanmelden. Daar kunnen ze waarschijnlijk ook tips geven om bij jou op de club een vergelijkbaar aanbod op te zetten op de club.

Bekijk hier ook het aanbod van aangepast voetbal op Uniek Sporten. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: