Direct door naar content
"G-tennissers mopperen nooit"  afbeelding nieuwsbericht

"G-tennissers mopperen nooit" 

07 november 2018

Bij TV De Cromme Bal uit Krommenie is het G-tennis de afgelopen vijf jaar hard gegroeid. Zelfs zo hard dat ze zich nu de grootste G-tennisvereniging van Nederland mogen noemen. Hun geheim? "Een aanstekelijk enthousiasme."

Ellen Bakker is vanaf het begin kartrekker van het G-tennis geweest in Krommenie. “Ik werk met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mijn zusje heeft een verstandelijke beperking”, legt ze uit. “Ik merkte dat er best behoefte was aan sport voor deze doelgroep, ook om meer te kunnen integreren in de lokale samenleving. Ik heb dat voorgelegd aan het bestuur van de club en die vroeg mij een plan te schrijven. Dat heb ik gedaan en dat werd goedgekeurd!”

De Cromme Bal richt zich vooral op volwassenen met een verstandelijke beperking. In dezelfde regio kunnen jeugdspelers met een verstandelijke beperking bij TV Zaansport in Zaandam terecht. In Krommenie speelt elke zaterdagochtend een groep van 15 G-tennissers. “Onze tennistrainster is heel belangrijk, zij zet zich enorm in voor de G-tennissers. Toen we begonnen heb ik wel goed met haar gesproken, gevraagd of zij het een goed plan vond. Ze was direct laaiend enthousiast", vertelt Ellen. 

Na een enthousiaste trainster volgden snel andere vrijwilligers die graag wilden helpen bij het G-tennis. Inmiddels is die groep gegroeid naar veertien buddy's, zoals de vrijwilligers genoemd worden bij De Cromme Bal. “Bij een reguliere training zijn er altijd vier buddy’s aanwezig, ze rouleren van week tot week. Ze gooien tijdens de trainingen bijvoorbeeld de ballen aan en zorgen ook vaak dat de bal in het spel blijft. De trainingsgroep is al zo groot dat we heel regelmatig op twee of drie banen spelen en ook variëren in niveau. Dan zijn de buddy’s echt onmisbaar.”

Ondertussen is het enthousiasme binnen de club zelfs zo gegroeid dat Ellen een wachtlijst heeft voor vrijwilligers bij het G-tennis. “Mensen willen heel graag helpen en dat komt vooral door het enthousiasme van de G-tennissers zelf. Ze vinden het tennis geweldig, ze zijn echt altijd blij en vrolijk. In het reguliere tennis is er altijd hier en daar wel een keer wat gemopper, maar G-tennissers mopperen niet. En dus is iedereen enthousiast, hoe er ook gepresteerd wordt. Al slaat iemand tien keer mis, de sfeer is goed. Daardoor wil iedereen er graag bij zijn, dat geldt ook steeds vaker voor de familie van de deelnemers.” 

De Cromme Bal organiseert ook elk jaar een Open G-Tennistoernooi voor de regio, waar bij de laatste editie 32 deelnemers vanaf 16 jaar met niet aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking aan meededen. Op drie verschillende niveaus worden dan dubbelpartijen gespeeld. Afhankelijk van het niveau spelen de buddy's mee of helpen langs de lijn van het veld. 

Bekijk hier meer info over TV De Cromme Bal. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: