Direct door naar content
Sport- en beweegaanbod succesvol versterkt met het stimuleringsbudget vanuit Grenzeloos Actief afbeelding nieuwsbericht

Sport- en beweegaanbod succesvol versterkt met het stimuleringsbudget vanuit Grenzeloos Actief

11 februari 2019

Tot eind 2018 was het voor aanbieders mogelijk om, in samenwerking met Uniek Sporten regio Arnhem, een stimuleringssubsidie aan te vragen bij Grenzeloos Actief. Een subsidie ten behoeve van het opstarten of versterken van aanbod voor mensen met een handicap. Per aanvraag was het mogelijk om maximaal €950,- aan te vragen. In de regio Arnhem zijn er totaal 17 aanvragen gedaan en deze zijn allemaal gehonoreerd. In dit artikel delen we graag wat er mede door deze aanvragen is gerealiseerd.

Wil je meer weten over de betrokken aanbieders, dan kun je doorklikken op de betreffende link.

Gymnastiekvereniging ALDO – Gym uniek in Westervoort

Mede door het stimuleringsbudget heeft gymnastiekvereniging ALDO specifiek materiaal kunnen aanschaffen die ten goede komen aan de groep ‘Gym Uniek’, ouder-kind gym voor kinderen met een handicap.

Pigeons – rolstoelbasketbal voor jeugd en senioren in Duiven

Basketbalvereniging Pigeons uit Duiven heeft middels het stimuleringsbudget extra middelen beschikbaar gehad om het rolstoelbasketbal op te starten en te promoten. Zo konden er flyers gedrukt worden, werd er een clinic verzorgd door Basketball Experience NL en kon er extra promotie gemaakt worden in de regio. Het seniorenteam bestaat inmiddels uit 16 spelers en speelsters en het juniorenteam zit nog volop in de opstartfase.

AV de Liemers – Racerunning in Zevenaar

Sinds juni 2017 is het mogelijk om te racerunnen bij AV de Liemers in Zevenaar. Mede door het stimuleringsbudget kon de vereniging extra promotie maken voor de opstartperiode en werd een deel van de bijdrage geïnvesteerd in het aanschaffen van eigen racerunners. Inmiddels zijn er 6 atleten lid van de vereniging en heeft de vereniging mede dankzij de samenwerking met de Cruyff Foundation, het NSGK en het Foppe Fonds 7 racerunners in alle maten in eigen beheer.

Formupgrade – fitness en beweegprogramma’s in Arnhem

Formupgrade biedt verschillende beweegprogramma’s aan voor mensen met een handicap. Zij hebben met behulp van het stimuleringsbudget een promotiecampagne gelanceerd in Arnhem middels flyers, posters en nieuwsberichten. Mensen met een handicap kunnen bij Formupgrade, op meerdere locaties in Arnhem, terecht en daar sporten en bewegen onder begeleiding van professionele instructeurs, ongeacht de handicap.

Sukhama – mindfull run en powerwalking in Arnhem

Sukhama-eigenaresse Natascha Bergmans heeft door een ongeluk zelf een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) opgelopen. Na haar revalidatie en door sporten en bewegen is zij powerwalking en mindfullrun gestart onder de vlag van Sukhamana. Door het stimuleringsbudget kon zij een eigen website laten bouwen en dit vergroot haar bereik enorm.

Toppers in Beweging – sport en spel bij Sportclub Doesburg

Rick ten Bosch, trainer en zelf vader van 3 zoons met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), traint Toppers in Beweging wekelijks. Middels het stimuleringsbudget konden zij extra sport- en spelmateriaal aanschaffen. Zodoende heeft deze activiteit een gevarieerder aanbod aan sport- en spelactiviteiten met een nog betere kwaliteit. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld bokshandschoenen en trap- en stootkussens. 

Bushi Arnhem – judo in Arnhem

Bushi organiseerde op zaterdag 15 september het eerste BUSHi OPEN judotoernooi waar reguliere wedstrijdjudoka’s en aangepast sporters beiden op de mat kwamen! Voor het aangepast judo was een speciaal tijdsblok gereserveerd en er waren extra materialen nodig. O.a. dankzij het stimuleringsbudget konden zij een hoogwaardige kwaliteit bieden voor de A-judoka’s. Er deden ongeveer 60 A-judoka’s mee en A-judoka’s kunnen ook bij de vereniging terecht voor structurele training. Bekijk het filmpje.

Rolstoelhandbal bij DFS Arnhem

In samenwerking met het Nederlands Handbal Verbond (NHV), DFS Arnhem en Sportbedrijf Arnhem is er getracht een team rolstoelhandbal op te zetten. Na een proefperiode van enkele maanden bleek er helaas te weinig animo te zijn voor deze sport. Daarom is besloten de stekker uit dit initiatief te trekken. Het stimuleringsbudget was gebruikt ter promotie van de activiteit en voor het beschikbaar krijgen van speciale sportrolstoelen. Deze sportrolstoelen hebben elders een bestemming gekregen, waardoor een andere club verder versterkt kon worden vanuit het NHV.

Sportdag speciaal onderwijs in samenwerking met regionale sportaanbieders

Op dinsdag 25 september organiseerden we een Ready to Sportdag in Arnhem voor het (voortgezet) speciaal onderwijs! Deze sportdag werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met NOC*NSF, Special Heroes en de Rabobank foundation. Leerlingen en ouders/verzorgers/leerkrachten konden gezamenlijk kennis maken met verschillende activiteiten die werden aangeboden door regionale aanbieders. 

Marleen Wegh leefstijlcoach - Slow Sports voor mensen met een visuele handicap in Bemmel
Sinds april 2018 is Slow Sports een trainingsmogelijkheid voor mensen met een visuele beperking in Bemmel. Het bewegen heeft een positief effect op de fysieke mogelijkheden en de conditie, maar ook op het sociaal emotioneel vlak waar lotgenoten elkaar ontmoeten. Mede door het stimuleringsbudget kon trainer Marleen Wegh extra promotie maken voor de opstartperiode, een specifieke scholing volgen over de doelgroep sporters met een visuele handicap en werden er materialen aangeschaft om de training te verduidelijken. Inmiddels zijn er 6 sporters lid van de sportgroep en heeft elke sporter een buddy. Daarnaast heeft de gemeente deze mooie sport ook mogen ervaren.

EZ&PC Elst – zwemles voor het team bijzondere kinderen in Elst

EZ&PC is een zwemclub die bijna 70 jaar bestaat. Het bijzondere van deze zwemclub is dat ze een afdeling hebben voor volwassenen met een beperking (zwemmen met een fysieke beperking), maar ook een afdeling voor kinderen met een beperking (team bijzondere kinderen). Deze afdelingen vragen een bijzondere aanpak en extra handen in en aan de badrand van gemotiveerde, gediplomeerde en vooral mensen met veel geduld. De afdeling team bijzondere kinderen heeft het stimuleringsbudget ingezet om meer kaderleden te kwalificeren om ook deze doelgroep te kunnen begeleiden. Door meer kaderleden te scholen, kunnen er ook meer kinderen met een handicap zwemles volgen en krimpt de wachtlijst.

Fysiotherapie Wismans - Running therapie in Gendt

Bij Fysiotherapie Wismans werd in toenemende mate psychosomatische klachten waargenomen, waarbij het missen van passend aanbod werd geconstateerd. De leefwijze en het (beweeg) gedrag spelen een belangrijke rol in het aanpakken van psychosociale klachten. Er is bewezen dat lichamelijke activiteit en sociale contacten een positief effect hebben op het verminderen van deze klachten. Met running therapie door een vitaliteit-/leefstijlcoach kan laagdrempelig toegankelijke, en multidisciplinaire zorg geboden worden voor mensen met psychische klachten, in de leefomgeving van de patiënt. Het stimuleringsbudget is ingezet voor PR doeleinden en als scholingskosten om de doelgroep goed te kunnen begeleiden.

Deskundigheidsbevordering sporters met een verstandelijke beperking in Bemmel

In november 2018 organiseerden we in samenwerking met NOC*NSF een bijscholing voor 14 trainers en coaches uit de omgeving Lingewaard. Uniek Sporten heeft als doel om de kwaliteit van het sportaanbod hoog te houden en hierin de aanbieders te ondersteunen door het faciliteren van deskundigheidsbevordering. De bijscholing ‘sporters met een verstandelijke beperking’ vond plaats tijdens de UNIQLO Doubles Masters in Bemmel en was één van de onderdelen van de side-events. Het stimuleringsbudget heeft ervoor gezorgd dat de bijscholing gefinancierd kon worden.

Rolstoelvaardigheid bij Klimmendaal in Arnhem

In februari 2019 organiseren we in samenwerking met Klimmendaal Revalidatiespecialisten een rolstoelvaardigheidscursus voor mensen die in het dagelijks leven en/of in de sport gebruik maken van een handbewogen rolstoel. Centraal staan de onderwerpen zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en kennismaken met verschillende rolstoel sporten bij verenigingen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het nieuwsbericht.

Let's Twirl het twirlteam in Elst 
Inge de Klein-eigenaresse en trainster Let's Twirl wilt graag sportaanbod opzetten voor mensen met een handicap. Let's Twirl is een twirlteam dat in 2016 in Elst haar start heeft gemaakt en zich graag openstelt voor mensen met een handicap. Het stimuleringsbudget wordt momenteel ingezet voor het bedrukken van flyers en het geven van clinic's in het special onderwijs. Ben je geïntresseerd? De groep start op woensdag 10 april 2019. 

ETV de Helster X-toppers 

Vorig jaar is ETV de Helster gestart met de X-toppers voor kinderen met autistme en/of andere motorische handicaps. Omdat de vereniging ook tennisles aanbiedt voor volwassenen met een handicap, wordt de mogelijke doorstroom bevorderd. Mede door het stimuleringsbudget kan de vereniging extra promotie maken met behulp van flyers, clinics, materialen en proeftrainingen. Inmiddels bestaat de X-toppers groep uit 4 tennissers. 

Slow Sports Renkum
Slow Sport wordt al op meerdere plekken in Nederland georganiseerd en is een combinatie van wandelen en tussendoor oefeningen doen. Dankzij het stimuleringsbudget start er een 10- weekse pilot in Wolfheze speciaal voor visueel beperkten. Op woensdag 6 februari startte de eerste wandeling met 7 personen met een visuele beperking. Tijdens deze wandeling loopt iedereen met een buddy. De buddies geven een arm, aanwijzingen, beschrijven wat ze zien etc. Door dit initiatief kunnen ook de mensen met een visuele beperking op een laagdrempelige manier in de buitenlucht in Wolfheze sporten.

Tenslotte lopen er nog enkele aanvragen, waarvan wij later een nieuwsbericht publiceren als deze zijn gehonoreerd. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: