Direct door naar content
Gert-Jan hoopt dankzij een soort pacemaker straks weer naar de printer te kunnen lopen afbeelding nieuwsbericht

Gert-Jan hoopt dankzij een soort pacemaker straks weer naar de printer te kunnen lopen

13 november 2018

Gert-Jan Oskam (35) liep zeven jaar geleden een gedeeltelijke dwarslaesie op, waardoor hij niet meer kon lopen. Dankzij een Zwitsers onderzoek komt daar voor hem verandering in: met behulp van elektrische stroomstootjes in zijn rug zet hij voorzichtige eerste stappen.

Sinds Gert-Jan in Peking zijn nek brak bij een fietsongeluk, is hij grotendeels verlamd geraakt. Omdat zijn dwarslaesie niet volledig was, probeerde hij in het begin nog te lopen achter een rollator. Dat ging tien meter goed, vertelt hij in een interview aan De Volkskrant. Omdat hij met zijn volle gewicht op zijn polsen rustte was dat te vermoeiend.

Uiteindelijk gaf hij het weer kunnen lopen toen op, totdat hij werd gevraagd als proefpersoon voor een wetenschappelijk onderzoek naar een hele nieuwe techniek. Voor Gert-Jan was dat een emotioneel moment. "Voor het eerst in al die jaren kreeg ik het vooruitzicht dat ik mogelijk ooit weer zou kunnen lopen", zegt hij in De Volkskrant.

Die uitnodiging voelde voor hem als een unieke kans om verder te komen. In Zwitserland kreeg hij een matje in zijn rug met zestien contactpunten die elektrische schokjes kunnen geven. Ook werd bij hem in zijn buikholte een soort pacemaker aangebracht die voor die stootjes zorgt. Op zijn voeten kreeg hij nog sensoren, waardoor de pacemaker precies aanvoelt wanneer de spieren een elektrisch schokje nodig hebben om aangestuurd te worden.

Het mooie is dat door de combinatie van die elektrische stimulatie en training de beschadigde zenuwbanen herstellen. Daardoor zou Gert-Jan op den duur ook zonder de schokjes kunnen lopen. Hij kan nu ongeveer 80 meter lopen met behulp van die stimulatie. Zonder het kastje loopt hij 20 meter. Gert-Jan vertelt in het artikel dat het nog wel voorzichtig gaat met een begeleider in de buurt. "Ik ben nog steeds bang om te vallen. Op den duur hoop ik 10 à 20 meter helemaal zelfstandig te kunnen lopen om even koffie te halen of om de printer aan te zetten. Dat lijkt mij een mooi doel."

Bekijk hier ook een item van de NOS met Gert-Jan:

https://nos.nl/artikel/2257289-zwitserse-onderzoeker-laat-mensen-met-gedeeltelijke-dwarslaesie-weer-lopen.html

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: