Direct door naar content
Cliff (25, handafwijking) wist Raymond van Barneveld te verslaan met darten   afbeelding nieuwsbericht

Cliff (25, handafwijking) wist Raymond van Barneveld te verslaan met darten  

21 november 2018

Cliff leerde zichzelf darten en pianospelen. Dat gegeven alleen is al knap, maar dat is het helemaal als je je beseft dat Cliff een afwijking aan zijn handen heeft waardoor zijn vingers aan elkaar zitten. 

Cliff was acht jaar toen hij Raymond van Barneveld zag darten op tv. Gelijk vroeg hij zijn ouders om een dartbord, en hij kreeg er een. Voor Cliff is het  vanzelfsprekend dat hij pijltjes kan gooien met zijn hand. Voor anderen is dat niet, als ze naar zijn handen kijken. Cliff is geboren met syndacylie. Dat is een aandoening waarbij vingers of tenen niet van elkaar zijn gescheiden. Cliff heeft het aan zijn vingers. Het leverde hem op hele jonge leeftijd de nodige operaties aan zijn handen op. En dan werd hij ook nog eens veel te vroeg geboren, al met 25 weken, waardoor hij gelijk al maanden in het ziekenhuis moest doorbrengen. Een valse start dus voor Cliff, die hij inmiddels ruimschoots heeft ingehaald.  

Zelf viel het hem niet zo op dat hij vanwege zijn handen anders was dan andere kinderen. Pas als mensen er naar staarden of vroegen wat hij had, voelde hij zich weleens onzeker. Op school had hij daar vroeger gelukkig geen last van. “Ik zat op een speciale school. Iedereen was anders. Ik heb een hele leuke schooltijd gehad. Meisjes vielen ook gewoon op me. Ik had weleens een vriendin.” 

Maar toch was Cliff over het algemeen vrij verlegen. Darten deed hij thuis, elke dag. Zijn wijsvinger en duim zijn door de operaties van elkaar gescheiden, en zo gooit hij zijn pijltjes. Omdat hij alleen maar thuis speelde, wist de buitenwereld niet hoe goed hij geworden was. Totdat hij besloot om eens in het wijkcentrum te gaan spelen. “Ik heb ook PDD-NOS, dat is een vorm van autisme. Dat maakt dat ik niet goed was in sociale contacten. Darten heeft me daarbij geholpen, want tijdens het darten zijn we met veel mensen onder elkaar.” 

Er is pas echt veel veranderd toen zijn moeder hem in 2016 aanmoedigde om ook competitie te spelen. Sindsdien speelt hij in een team, ‘the G-force’, een team dat is opgericht door de Nederlands dartster Aileen de Graaf. Sindsdien doet hij aan de Nederlandse Ranking toernooien mee te doen in de paradarts categorie en heeft het team sponsoren. Dit najaar is zijn grote droom bereikt: tijdens het Nationaal Para Darten stond hij tegenover professionals zoals Raymond van Barneveld (vijfvoudig kampioen) en Michael van Gerwen (de nummer 1 van de wereld). Best intimiderend wellicht, als je tegenover je grote dartheld staat en het tegen hem op moet nemen. Maar eigenlijk had Cliff er wel alle vertrouwen in dat hij hem kon verslaan. En dat deed hij ook! “Raymond van Barneveld vond het erg knap van me. Hij heeft niet expres minder zijn best gedaan, we houden allebei niet van verliezen.”

Met zijn handen, die er voor anderen ongewoon en misschien letterlijk onhandig uitzien, kan Cliff praktisch alles. Alleen veters strikken is een probleem. Maar zelfs voor pianospelen draait hij zijn hand niet om. Pianospelen leerde hij, net als darten, helemaal alleen door het gewoon te doen. “Ik heb vijf jaar lang muziektherapie aan bejaarden gegeven in een bejaardenhuis in Zwolle. Ik speelde allemaal oud-Nederlandse muziek. Mensen zongen mee, ze vonden heel knap van me dat ik met mijn handen kon spelen.” Cliff vond het geweldig, maar darten vindt hij nou eenmaal nóg leuker.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: