Direct door naar content
Laat je op dit wandelpad voor blinden en slechtzienden begeleiden door een app afbeelding nieuwsbericht

Laat je op dit wandelpad voor blinden en slechtzienden begeleiden door een app

23 november 2018

Als je blind of slechtziend bent, heb je op de zachte ondergrond van een bos meestal niet zoveel aan je taststok. Wandelen kan dan voor jou lastig zijn. In Kalmthout, net over de grens bij Ossendrecht, hebben ze daar iets op gevonden. Het wandelpad Vlinder is daar speciaal ingericht voor blinden en slechtzienden met een app. 

Het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide ligt precies op de grens van Nederland met België. Vanuit Kalmthout kun je nu dit mooie natuurgebied ook verkennen als je blind of slechtziend bent. Vooraf kun je een app met als titel 'Vlinderpad' downloaden die je helpt bij de navigatie over het pad. Het is daarbij belangrijk dat je je locatie en bluetooth ingeschakeld hebt, zodat de app je goed over het pad kan leiden. 

De route begint bij het café de Withoefse Heide. Al snel kom je in het bos dat daar tegenover ligt, waar op allerlei manieren gidslijnen zijn gemaakt voor jou. Zo wordt het pad aangegeven met een boomstam aan de zijkant, waar je tegenaan kunt tikken. Op andere plekken is een speciaal gootje gemaakt waar je je stok in kunt laten glijden. De paaltjes op het Vlinderpad hebben ook een duidelijke witte kop, zodat ze opvallen als je slechtziend bent.

Met de app kun je ook instructies krijgen over hoe je moet wandelen. De app geeft je ook een signaal als je van het pad af raakt. Mocht je even van het pad lopen dan helpt de app je weer terug in de goede richting. Onderweg krijg je nog extra informatie over de natuur waar je door loopt. Op zeven plekken zijn informatiepunten ingericht die jij ook kunt voelen. 

Op deze manier wordt het wandelen een hele belevenis als je blind of slechtziend bent. Luk als je een keer in de buurt bent van Zeeland of het grensgebied met België. Hopelijk krijgen andere natuurgebieden in Nederland ook wel zo'n speciaal pad met begeleiding.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: