Direct door naar content
Voetballen op je eigen tempo bij Autiteam Leek afbeelding nieuwsbericht

Voetballen op je eigen tempo bij Autiteam Leek

20 november 2018

Alle kinderen moeten kunnen sporten, ook als je bijvoorbeeld een vorm van autisme hebt. Daarom hebben een aantal ouders in het Groningse Leek een team opgezet speciaal voor kinderen die niet mee kunnen komen in het gewone voetbal: het Autiteam Leek.

Het Autiteam Leek was het idee van een aantal ouders van kinderen met autisme en andere soortgelijke problemen, vertelt Bert Katerborg. "Die kinderen dreigen vaak uit te vallen bij het reguliere voetbal. Ze worden misschien wel enthousiast ontvangen, maar vaak als er partijtjes worden gespeeld worden ze niet gekozen in een team. Ze vallen continu buiten de boot en kunnen het vaak ook letterlijk niet bijbenen. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en zijn gaan kijken of we bij de voetbalvereniging niet iets speciaals konden organiseren."

Het begon met een groepje van vier kinderen, maar dat werden er snel meer. "Vaak zie je bij kinderen met ASS dat je dan ook andere kinderen met hetzelfde kent. Zo zijn er via via een aantal kinderen enthousiast gemaakt voor het voetbalteam." De ouders pakten het gelijk goed aan met een aparte stichting, waarvan een van de oprichters ook zelf in de begeleiding voor kinderen met autisme werkzaam is. 

"Als voetbalvereniging kun je wel een autiteam beginnen, maar dan kom je niet zo  snel in aanmerking voor een vorm van steun", legt Bert uit. De Stichting Autisport Leek vond een mogelijkheid om betaalde trainers voor de groep te kunnen inzetten door deze op persoonlijke indicatie per speler door de gemeente Leek te laten betalen vanuit het budget van de zorg. Die begeleiding maakt volgens Bert het verschil bij het autiteam. "We willen de groepen niet te groot maken. Dertien kinderen is al best veel dus dan delen we de groep in kleinere groepjes met aparte begeleiders erbij."

Dat werkt goed, als Bert naar alle blije gezichten kijkt. "Die kinderen zijn al blij dat ze kunnen voetballen. Je ziet dat de kinderen groeien, met name bij het functioneren in een groep. Kinderen met meer motorische problemen vinden het vooral mooi dat ze kunnen sporten en op hun eigen tempo beter worden. Bij kinderen met autisme zie je dat ze eerst vooral in hun eigen wereld bezig zijn, maar na een paar maanden doen ze echt mee in de groep." Een aantal kinderen zijn vanuit het autiteam doorgegroeid naar het reguliere voetbalteam. "Dat is natuurlijk het mooiste als dat lukt, maar dat is niet het ultieme doel. Het belangrijkste is dat alle kinderen kunnen sporten." 

Voor ouders met kinderen die tussen regulier en g-voetbal vallen, heeft Bert nog een advies. "Als ze in de buurt van Leek wonen zou ik zeggen: kom een keer meedoen. We kunnen ook altijd advies geven over hoe wij dat gedaan hebben zodat mensen dat ook ergens anders kunnen organiseren. Denk vooral niet dat niks mogelijk is. Het kan echt."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: