Direct door naar content
Limburgse gezelligheid onder de handbikers op de wielerbaan van Herungerberg  afbeelding nieuwsbericht

Limburgse gezelligheid onder de handbikers op de wielerbaan van Herungerberg 

26 november 2018

Op de wielerbaan van Herungerberg in Venlo komt elke zaterdag een gezellige groep handbikers samen. Op de veilige wieleromgeving kun je daar zonder verkeer heerlijk rondjes blijven rijden. Na de training is er altijd koffie met Limburse vlaai. 

Het idee om handbikers een plek op de wielerbaan in Venlo te geven ontstond bij de feestelijke opening in 2015, vertelt Henk Sloesen van de Stichting Veilige Wieleromgeving Herungerberg. "Er waren toen een aantal handbikers zelf naar de wielerbaan gekomen, ook vanuit Duitsland. Dat is voor ons ook zo dichtbij dat we de grens met Duitsland niet als een grens zien. De handbikers waren een mooie toevoeging aan het openingsfeest."

Dat bracht Henk op het idee om de handbikers een eigen trainingsmoment te geven. "Op zaterdag zijn de banen van 11.00 uur tot 13.00 uur open voor handbikers en andere mensen met een beperking. We hebben dan ook een vaste groep van begeleiders en monteurs die dan klaar staan om iedereen te begeleiden." De wielerbaan heeft zelfs een werkplaats waar de handbikes en fietsen gerepareerd kunnen worden als dat nodig is.

Samen met de Stichting Veilige Wielomgeving Herungerberg heeft Iedereen kan Sporten Noord-Limburg 1,5 jaar geleden een IKS-wielerdepot gerealiseerd, waardoor mensen die voor het eerst komen, kunnen uitproberen of het aangepast fietsen iets voor hen is voordat ze direct een dure fiets hoeven aan te schaffen om mee te kunnen doe. Als je nog nooit op een handbike of andere fiets hebt gezeten, dan kunnen ze je op die zaterdagen goed helpen. "Als je voor het eerst komt, zoeken we eerst een fiets voor jou en die maken we passend. Dan word je in de fiets geholpen en praten we nog een beetje over het fietsen op de baan. De andere renners vertellen nog veel meer, want zij zijn de echte kenners. Zij nemen je ook mee de 400- of 800-meter baan op." 

De 800-meter baan heeft bochten die in een kom omhoog staan. "Die baan vindt iedereen door die schuine bochten het leukste. Het voordeel van onze wielerbaan is ook dat het een veilige wieleromgeving is dus zonder verkeer en je rijdt in een ovaal dus je kunt gewoon door blijven rijden."

De trainingen op de wielerbaan gaan altijd in een ongedwongen sfeer en volop gezelligheid. "Na het fietsen is er altijd een stukje Limburgse gezelligheid met vlaai. Het is echt leuk bij ons hoor!", zegt Henk. Soms gaat een groepje ook buiten de wielerbaan voor een mooie lange tocht. "Bij ons vandaan kun je geweldige fietstochten maken over de grens met Duitsland. Partners of ouders gaan dan gewoon mee op de racefiets of mountainbike." 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: