Direct door naar content
Wethouder Aboyaakoub uit Nijkerk: "Aangepast sporten is vanzelfsprekend" afbeelding nieuwsbericht

Wethouder Aboyaakoub uit Nijkerk: "Aangepast sporten is vanzelfsprekend"

26 november 2018

“Elke gemeente zou inclusiviteit hoog op de agenda moeten hebben staan; iedereen hoort erbij en heeft recht op een plek in de samenleving." Dit zegt Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder van onder andere sport, jeugd en onderwijs. “In Nijkerk willen we een samenleving waar iedereen zonder discriminatie mee kan doen, ook op sportgebied. Daarvoor moeten we nog de nodige stappen zetten en dat doen we in samenwerking met verenigingen, ondernemers, scholen, ouders en sporters. Met elkaar maken we sporten vanzelfsprekend voor iedereen. En, het begint altijd met iemand die zegt: ‘we gaan dit gewoon dóen!’”

Praten met gebruikers
Om de verbindingen te leggen gaat de wethouder regelmatig bij verenigingen, sportaanbieders en scholen langs. Dit doet zij samen met collega wethouder Harke Dijksterhuis, verantwoordelijk voor inclusie. Nadya: "Binnenkort gaan we bijvoorbeeld praten met de rolstoelgebruikers in het zwembad. Er is daar geen rolstoellift, maar er zijn wel aangepaste zitmogelijkheden op de begane grond. Wij willen graag van de gebruikers zelf weten hoe zij hun sportfaciliteiten het liefste zien en ervaren."

Nijkerk sportief en gezond helpt verenigingen
De organisatie Nijkerk sportief en gezond vervult een belangrijke functie om sport meer inclusief te maken. Buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen van Nijkerk sportief en gezond stimuleren mensen om (meer) te sporten. Nadya: “Ze zien waar hiaten zijn en helpen sportverenigingen. Ze hebben veel kennis over de organisatie van aangepast sporten en kunnen verenigingen ook in contact brengen met een club waar dat al gebeurt. Zo kunnen ze ervaringen delen. Onze ambitie is dat alle clubs en sportaanbieders in Nijkerk op zijn minst nadenken over aangepast sporten en dit vervolgens zoveel mogelijk omarmen. Gelukkig gebeurt dat steeds meer. Een mooi voorbeeld daarvan is de exploitant van ons zwembad, Optisport, die een parazwemster sponsort met trainingstijd in het bad."

Regionale samenwerking in Foodvalley
Om meer te kunnen bereiken voor de aangepaste sport is in september een samenwerking gestart in de Regio Foodvalley, een samenwerkingsverband van de gemeenten Ede, Barneveld, Veenendaal, Wageningen, Scherpenzeel, Renswoude, Rhenen en Nijkerk. Nadya: “Sporters in Ede of Barneveld zijn immers niet anders dan in Nijkerk. Door ons te verbinden als regio kunnen we profiteren van de lessons learned én de pareltjes in elke gemeente. Voor de combinatiefunctionarissen van de gemeenten is het fijn om samen te sparren. Doordat je over de gemeentegrenzen heen kijkt, kun je ook vaker in de vraag voorzien. Voor één sporter start je niet met een sport. Maar als je weet dat er in de hele regio minstens vijf belangstellenden zijn, kun je op een centrale plaats wel beginnen. Over vervoer en dergelijke denken wij vanuit de gemeente graag mee, want dat soort praktische zaken mogen geen extra beperking opleveren. Het mooie van de Nijkerkse gemeenschap is dat er vanuit bedrijven en inwoners eigenlijk altijd wel een oplossing komt als je een oproep doet.”

Aangepast sporten laten zien
De regionale samenwerking gebeurt onder de vlag van het online platform Uniek Sporten. “Het is belangrijk dat mensen op de website en social media zien welke sportmogelijkheden er in Nijkerk zijn. Zo geven we veel meer mensen de kans om te gaan sporten. En zien ouders dat er wel degelijk sportmogelijkheden zijn voor hun kind. G-sport is volwaardige sport, niet langer een trainingsgroepje in een 'achteraf zaaltje'. De verhalen op Uniek Sporten brengen dat goed in beeld.”

Anders naar elkaar kijken
Nadya’s grote wens is dat er gemengde trainingsgroepen komen. “Het gebeurt nog te vaak dat als iemand in een team niet helemaal meekomt, ouders hun beklag doen bij de leiding. De consequentie is dan dat er kinderen tussen wal en schip komen te vallen. Kijk wat je van elkaar kunt leren en maak bijvoorbeeld een creatieve training op verschillende niveaus. Samen sporten is zo leuk! En je leert veel van elkaar. Kinderen zijn natuurlijk best gefocust op verschillen. Hoe mooi zou het zijn als we met sport kunnen laten ervaren dat je trainingsgenootje er misschien anders uitziet, wat langzamer is maar wel lacht om dezelfde grapjes en geniet van dezelfde sport. Geef iedereen een kans!”

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: