Direct door naar content
Cool: Blinde Football-fan kan zijn favoriete team zien door VR-bril afbeelding nieuwsbericht

Cool: Blinde Football-fan kan zijn favoriete team zien door VR-bril

05 december 2018

Dat je niet kunt zien, betekent niet dat je geen sportfanaticus kunt zijn. Dat bewijst de blinde Jamey Dougall uit Arizona. Al sinds jaar en dag is hij de grootste fan van footballteam de Nebraska Cornhuskers. Maar sinds kort kan hij hun wedstrijden ook echt zien.

Jamey Dougall is al bijna volledig blindsinds zijn geboorte en heeft gedurende zijn leven al heel wat operaties moeten doorstaan in een poging iets van zicht te verkrijgen. Momenteel heeft hij gedeeltelijk, wazig zicht in zijn linkeroog. Desondanks is Dougall zijn hele leven al een grote sportliefhebber, in het bijzonder van American Football. Sterker nog, hij beoefende de sport zelfs als kind! Want zijn beperking mag dan lastig zijn, hij heeft zich er nooit door laten tegenhouden.

Nog steeds is Dougall een grote footballfan en zit dan ook iedere zaterdag voor de tv om zijn favoriete team aan te moedigen. Met zijn neus ín de tv, omdat dat de enige manier is waarop hij tenminste nog iets van de wedstrijd mee krijgt. Maar dat hoeft nu niet meer. Op Facebook vond Dougall namelijk een verhaal van een andere blinde sportliefhebber die middels een speciale bril de wedstrijden kon zien. Dat wilde Dougall ook en dus schreef hij het bedrijf aan dat de brillen maakt. En nu kan hij niet alleen zijn favoriete team zien spelen, maar ook zijn gezin zien zonder dat hij bijna bovenop ze moet gaan staan.

De makers van de bril, e-Sight uit Toronto, gebruikten de techniek van virtual reality en voegden daar een lens aan toe die de activiteit rondom de drager opneemt en op twee schermen voor de ogen projecteert. “Het is ongelooflijk” vertelt Dougall, “Ik heb gehuild toen ik de bril voor het eerst opzette.” De techniek staat voor niks, zeggen ze weleens. Laten we hopen dat er in de toekomst nog heel veel meer van dit soort mooie dingen worden uitgevonden. Want voor mensen zoals Jamey Dougall is zoiets alles.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: