Direct door naar content
“In je eentje kun je niet voetballen” afbeelding nieuwsbericht

“In je eentje kun je niet voetballen”

08 december 2018

Bij SV Heythuysen hebben ze al 25 jaar ervaring met gehandicaptenvoetbal. Wat ooit begon met een klein team is ondertussen uitgegroeid tot twee seniorenteams en één jeugdteam. Doordat de jongste voetballertjes doorstromen naar oudere teams, kan het jeugteam nu wel versterking gebruiken. 

De plaatselijke voetbalverenigingen in het Limburgse Heythuysen, net boven Roermond, begon al voor de KNVB acht jaar geleden een G-jeugdcompetitie startte met G-voetbal. “Bij ons is het uitgangspunt: iedereen moet mee kunnen doen met voetbal. Bij ons is de stelregel meedoen is belangrijker dan winnen. Lekker bezig zijn is veel belangrijk”, vertelt Frank Klokgieters, de coördinator van het G-voetbal bij SV Heythuysen. 

De teams bij de club zijn heel divers, legt Frank uit. “We hebben voetballers met een motorische beperking, verstandelijke beperking maar ook met bijvoorbeeld autisme.” Ook de leeftijden verschillen soms in de teams, maar bij het jeugdteam is dat tussen de 8 en 16. “Bij 16 tot 18 gaan we kijken of ze naar een seniorenteam kunnen doorstromen. We kijken dan echt naar de mogelijkheden van een speler.”

Het samenspelen is erg belangrijk bij S.V. Heythuysen en vooral ook het respect voor elkaar. “We hebben een tijdje een meisje gehad dat motorisch heel zwak was. We hadden de afspraak als zij de bal had dat ze ook de kans moest krijgen door te spelen. Dat werd door andere spelers gerespecteerd. Moet ook leuk voor haar blijven.”

De spelertjes leren zo tijdens de training veel over elkaar. “We proberen ze naast het voetbal bij te brengen: ‘jullie zijn allemaal anders en divers. Iedereen heeft zijn eigen mogelijkheden en zorg dat het plezier er voor iedereen in zit. Ze leren ook: in je eentje kun je niet voetballen.’

Het team is nog niet zo klein dat er maar één speler is overgebleven, maar toch zegt Frank dat het jeugdteam op dit moment zeker versterking kan gebruiken. Dat komt ook doordat een aantal spelers succesvol is doorgestroomd naar een seniorenteam. “Het team is nu onder de 11 spelers. We hebben er echt meer nodig die wedstrijden willen spelen. Vaak is het zo dat kinderen in het weekend bij een opvang zitten en dan zijn ze niet beschikbaar voor wedstrijden.” 

Om het voetbalteam wat meer te promoten bedacht de club daarom een slimme actie. “We hebben een oefenwedstrijd gespeeld tegen kinderen die in een weekendopvang zitten. Iedereen vond dat een hele geslaagde middag. Zo proberen we in de regio wat meer bekendheid aan ons team te geven.” 

Ook voetballen bij S.V. Heythuysen? Kijk hier voor meer informatie.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: