Direct door naar content
Handig met een bal? Probeer dan rolstoelhandbal!  afbeelding nieuwsbericht

Handig met een bal? Probeer dan rolstoelhandbal! 

07 december 2018

Samen sporten in een team is gezellig en uitdagend. Als je nog een leuke teamsport zoekt dan is rolstoelhandbal zeker het proberen waard. Je kunt bij steeds meer handbalverenigingen terecht om met deze balsport te beginnen.

Nog nooit van rolstoelhandbal gehoord? Het lijkt ergens een beetje op rolstoelbasketbal, maar dan met een veel kleinere bal en doeltjes in plaats van een basket. De bal is bij handbal lekker handzaam waardoor je er ook hard mee op het doel kan schieten. 

Een rolstoelhandbalteam is om meerdere redenen heel erg divers. Je speelt namelijk in gemengde teams van 12 mannen en vrouwen. Het kan ook dat jij zelf in het dagelijks leven in een rolstoel zit en dat je samenspeelt met sporters met andere fysieke beperkingen. Ook spelers die door blessures niet mee kunnen doen met regulier handbal kunnen in een rolstoel meedoen. Kortom: rolstoelhandbal is voor iedereen!

Wedstrijden bij rolstoelhandbal worden meestal in een sporthal gespeeld en in de zomer op een buitenveld. Het veld is altijd 40 meter lang bij 20 meter breed met twee doeltjes van 1,6 meter breed. Rond dat doel is een cirkel gemaakt waar alleen de keeper mag komen. 

Tijdens een spel zijn een aantal regels belangrijk. Zo mag je alleen dribbelen met de bal op schouderhoogte. Als je de bal vastpakt, moet je binnen drie seconden overspelen of op doel gooien. 

Als je met je rolstoel gaat rijden mag je de bal op je schoot meenemen, maar vastklemmen met je benen is dan weer niet toegestaan. De tegenstander mag de bal dan niet van je schoot af slaan of tikken. Als de bal onder je rolstoel komt dan is dat een fout en gaat de bal naar de tegenstander. Tijdens een training leer je meer over hoe je snelheid kunt maken met de bal op je schoot en hoe je makkelijk de bal oppakt. Daar mag je namelijk de hoepel van je stoel voor gebruiken. 

Ben je benieuwd naar dat soort trucs en wil je ook een keer kijken of rolstoelhandbal iets voor jou is? Er is altijd een vereniging in de buurt waar je een proefles kunt nemen. Bekijk het aanbod van handbalverenigingen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: