Direct door naar content
Als Billy (19) in zijn raceauto zit, ziet niemand dat hij geen benen meer heeft  afbeelding nieuwsbericht

Als Billy (19) in zijn raceauto zit, ziet niemand dat hij geen benen meer heeft 

12 december 2018

Heb jij een droom? Laat die dan niet varen doordat je een beperking hebt. Dat kun je wel leren van de Britse autocoureur Billy Monger (19). Hij verloor zijn benen bij een heftige crash, maar ondertussen racet hij weer in een snelle Formule-3 auto. Bij de Grandprix van Abu Dhabi was hij even dichtbij zijn droom: racen in de Formule 1.

Als het aan hem ligt keert hij ondanks dat hij geen onderbenen meer heeft op dat circuit terug in een snelle Formule 1 racewagen. Dat is bijzonder, want die beperking liep hij juist anderhalf jaar gelden op bij een crash in de Formule 4 (een lagere klasse). 

Hij kijkt nu vrij koeltjes op terug op hoe hij in 2017 op een stilstaande auto klapte. Die andere coureur was over de kop geslagen en lag op de auto van Billy. In een interview met de NOS blijkt dat Billy dat vreselijke moment nog goed kan herinneren. “Ik voelde geen pijn in mijn benen. Dus ik heb tegen de hulpverleners gezegd dat ze eerst die andere coureur moesten helpen. Hij schreeuwde het uit.”

Waarom Billy geen gevoel meer in zijn benen voelde werd snel duidelijk: zijn benen waren volledig verbrijzeld en moesten uiteindelijk geamputeerd worden. Angst heeft hij niet gekregen door dat ongeluk. Al vrij snel tijdens zijn revalidatie dacht hij weer aan racen. Dat kwam ook doordat hem was verteld over de Italiaan Alex Zanardi, die na een zware crash in 2001 net als Billy zijn beide benen verloor. Zanardi was daarna succesvol in het handbiken, maar wat Billy vooral interessant vond: hij keerde weer terug in een aangepaste auto. 

Hij werd zo zijn grote inspiratiebron. “Ik was wel enthousiast dat iemand weer was gaan race met vergelijkbaar letsel als dat van mij.” Het voelde daardoor voor hem alsof de deur naar zijn droom weer op een kier stond. Nu heeft Billy ook een raceauto die helemaal op hem is aangepast. Gas geven doet hij met zijn linkerhand, schakelen met zijn rechterhand en remmen doet hij zijn rechterbeen met een korte prothese. Bij zijn debuut in de Britse Formule 3 stond hij gelijk op het podium. 

In zijn raceauto kan Billy zich echt vrij voelen, vertelde hij aan de NOS. “Buiten de auto heb ik veel beperkingen. Maar in de auto: als je niet zou weten wie ik was zou je mij als een willekeurige coureur kunnen zien. Dat bevalt mij wel.” 

Bekijk hier het hele interview met Billy.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: