Direct door naar content
Rolstoelhandballers winnen bronzen medaille op EK afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelhandballers winnen bronzen medaille op EK

06 december 2018

Het Nederlandse Rolstoelhandbalteam heeft in Portugal de Europese titel helaas niet kunnen prolongeren. Toch is de bondscoach Piet Neeft en het team meer dan tevreden met het behaalde resultaat. Door het (nieuwe) puntensysteem voor spelers stond de ploeg, meer dan het lief was, met slechts vier veldspelers en de keeper in het veld. Deze mededeling kreeg het team op de wedstrijddag te horen, wat een hoop onrust met zich mee bracht, omdat alle geoefende tactiek overboord kon worden gegooid. Het puntensysteem betekende voor het Nederlands team een beperking in de wissel mogelijkheden, omdat er maar 24 punten in het veld mag staan.

Ondanks deze tegenvaller ging het team vol zelfvertrouwen de openingswedstrijd in tegen Portugal. Het team was erg zoekende naar een juiste opstelling en Portugal begon erg sterk met 6-0 na 10 minuten. Na een inhaalrace van het Nederlands team, lagen er mogelijkheden voor de winst. Helaas was de scherpte en geluk niet aan Hollandse zijde en verloor Nederland uiteindelijk met 12-9. Gelukkig kon het team zich snel herpakken voor de volgende wedstrijd tegen Hongarije op zaterdagmiddag. De Hongaren boden veel tegenstand en Nederland speelde ook meer tegen zichzelf, dan tegen Hongarije doordat veel spelers op andere posities speelden door het puntensysteem. Uiteindelijk was de winst voor de Nederlanders met 11-7.

Na een goede nachtrust stond de wedstrijd tegen Kroatië op het programma, de wedstrijd voor een plek in de finale. Ook de Kroaten begonnen sterk aan de wedstrijd en stonden al snel met 5 punten voor. De Nederlandse leeuwen toonden veerkracht en vochten zich sterk terug tot een ruststand van 7-8. In de tweede helft kwam Nederland voor het eerst op gelijke hoogte bij stand van 10-10. En bij 11-10 zelfs op voorsprong. De laatste minuten was het zeer spannend met scores om en om, toch wisten de Kroaten te winnen met 14-15. Helaas geen finaleplek dit keer voor Nederland, wat zeker even verwerkt moest worden.

In de kleine finale, weer tegen Hongarije, gingen de Nederlanders sterk van start en hebben de Nederlandse leeuwen zich in deze wedstrijd van zijn beste kant laten zien. Een wedstrijd waar veel mooie combinaties gespeeld werd en iedere veldspeler heeft gescoord. De eindstand van de wedstrijd was 13-5, met de veerkracht en positieve insteek van de ploeg hebben de Nederlanders de bronzen medaille kunnen bemachtigen.

Uiteindelijk heeft Portugal in de finale ruim gewonnen van Kroatië. Het was een schitterend toernooi waarbij de Nederlandse rolstoelhandballers hard hebben gevochten en dat vaak met een speler minder door het puntensysteem.

De ploeg is trots dat hun keepster Joyce van Haaster van CSV handbal, die voor de derde keer op rij, verkozen is tot beste keepster van het Europees Kampioenschap!

Het Nederlands team wilt graag alle sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deelname aan dit Europees Kampioenschap. Ook alle aanwezige supporters en de support vanuit Nederland super bedankt voor jullie steun en toejuiching!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: