Direct door naar content
Haar beperking weerhoudt Barbara niet om te sporten afbeelding nieuwsbericht

Haar beperking weerhoudt Barbara niet om te sporten

12 december 2018

Tot haar 15de dacht Barbara Coljee dat ze een verstandelijke beperking had tot dat de huisarts haar vertelde dat ze niet aangeboren hersenletsel heeft. Dan begrijpt Barbara eindelijk waar ze al jaren tegenaan loopt.

Op haar zesde kreeg Barbara een hersenbloeding en merkte ze dat haar halve lichaam het niet meer deed. Motorisch begon ze achter te lopen op leeftijdsgenootjes. Zelf snapte ze niet wat er aan de hand was, maar ze was anders en daardoor werd ze al snel doelwit van pesters.

De gevolgen van Barbara haar hersenbloeding zijn reuma en epilepsie daarnaast slikt ze veel medicijnen. Ondanks dat blijft ze positief  en sport ze enorm veel. Stil zitten is er voor haar dus niet bij, want met haar 6 sporten is Barbara iedere week minstens 10 uur druk mee bezig. Tenminste, als ze zich goed voelt. Want bij slechte weken zit dat er helaas niet in.

Al dat sporten doet ze niet voor niks, want daardoor voelt Barbara minder pijn. Ook is het belangrijk voor Barbara om vrij te zijn en vrij te kunnen bewegen. Daarom houdt ze zo van zwemmen en dan vooral van openwaterzwemmen. Dat doet ze in Lent samen met haar buddy. Hier geniet ze van de architectuur, werkt ze aan haar conditie en komt ze tot rust. “Open water zwemmen is net als een dag sauna”, aldus Barbara.

Leven met een hersenletsel is heel ingewikkeld en daarom vindt Barbara het belangrijk dat veel mensen weten wat het inhoudt. Zodoende geeft ze vrijwillig voorlichtingen in de omgeving van Nijmegen. Hier haalt ze veel positieftijd en begrip uit.

Omroep Gelderland heeft een video gemaakt over Barbara die kun je hieronder bekijken:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: