Direct door naar content
Campagne Gelderland sport onbeperkt gaf in 2018 extra impuls aan aangepast sporten afbeelding nieuwsbericht

Campagne Gelderland sport onbeperkt gaf in 2018 extra impuls aan aangepast sporten

12 december 2018

De campagne Gelderland sport onbeperkt heeft in totaal meer dan 400.000 mensen bereikt via social media, de actiewebsite en evenementen. Als afsluiting van het Gelders jaar van het aangepast sporten laat het magazine Gewoon. Sporten. zien wat de campagne heeft opgeleverd. Bij het Gelders Sportgala op 11 december 2018 ontvingen Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland, en minister Bruno Bruins de eerste exemplaren van het magazine uit handen van ambassadeur Edwin de Wolf. “Door het inzetten van sport haalt de provincie het mooiste uit Gelderland. De provincie Gelderland is een voorbeeld voor de rest van Nederland voor wat betreft het versterken van het sportklimaat,” aldus minister Bruins.

Themajaar
De provincie Gelderland koos aangepast sporten als thema voor het sportjaar 2018. Samen met partners en ambassadeurs werd via de campagne Gelderland sport onbeperkt bewegen en sporten voor mensen met een beperking in de schijnwerpers gezet. De gezamenlijke missie was om te zorgen dat meer mensen met een beperking gingen sporten. “In het magazine kun je zien dat Gelderland dit jaar prachtige sportmomenten heeft meegemaakt, waar mensen prijzen wonnen, grenzen verlegden, samen plezier hadden en soms voor het eerst een sport probeerden,” zegt Jan Markink, gedeputeerde sport van de provincie Gelderland. “Door het leggen van verbinding en aangaan van samenwerking kwamen nieuwe sportinitiatieven van de grond. Wat ons betreft is het Gelders jaar van het aangepast sporten daarom zeker geen eindpunt, maar een nieuw begin. Laten we aangepast sporten structureel verankeren. Met faciliteiten, trainingsgroepen, het in beeld brengen van sport en door als publiek onze toppers aan te moedigen bij grote evenementen.”

Aandacht voor aangepast sporten via storytelling en beelden
Via storytelling liet Gelderland sport onbeperkt met meer dan tachtig verhalen uit de praktijk zien wat sport betekent voor mensen met een beperking. Zoals Jettie Roest die lang revalideerde nadat ze een hoge dwarslaesie opliep en daarna diverse sporten ging proberen. “Voor mij is sport, leven! Als ik niks doe ga ik lichamelijk achteruit. Ik word moe en alles doet zeer. Als ik weer beweeg voel ik me fantastisch.” Meer dan 18.000 mensen lazen die verhalen op de website en via interactie op social media werden meer dan 375.000 mensen bereikt. Maandelijks verscheen een videoreportage over aangepast sporten met 85.000 videovertoningen als resultaat. Ook kwam aangepast sporten in beeld via een abricampagne waarbij drie maanden lang foto’s van een aantal ambassadeurs bij 350 bushaltes te zien waren.

Inzet van partners en ambassadeurs
De campagne won aan kracht door het samen optrekken van meer dan dertig partners, zestien ambassadeurs en vele sporters waardoor het een jaar vol unieke sportmomenten werd. De ambassadeurs gaven bij elkaar meer dan honderd workshops, lezingen en interviews. Bij ongeveer vijftien evenementen was er aandacht voor aangepast sporten, onder meer bij de UCI BMX Supercross World Cup, Outdoor Gelderland en het WK Zitvolleybal. Daarnaast ontstonden er nieuwe initiatieven zoals het BUSHi OPEN waar judoka’s zonder en met beperking op de mat stonden. De campagne richtte zich ook op sportbestuurders en gemeenten omdat sportaanbod, vervoer, locaties en begeleiding een gezamenlijke inspanning vragen. Nieuwe sportlocaties, samenwerkings-verbanden en trainingsgroepen waren het resultaat. Zo werd naar aanleiding van de Special Olympics een speciale baan geopend in Aalten om de balsport bocce te spelen. Ook werd op initiatief van ambassadeur Joke van Rijswijk een Slow Sportsgroep opgericht voor sporters met een visuele beperking.

Mooie toekomst voor aangepast sporten in Gelderland
Projectleider Annemieke Sirks van de Gelderse Sport Federatie (GSF) blikt tevreden terug. “Gewoon sporten voor meer mensen met een beperking was het doel, en dat resultaat is zeker behaald in het Gelders jaar van het aangepast sporten. De fantastische inzet van de ambassadeurs en diverse partners heeft gezorgd voor nieuwe initiatieven en samenwerkingsovereenkomsten. We hebben promotors van aangepast sporten met elkaar kunnen verbinden en die effecten gaan we op termijn nog duidelijk merken. Ik ben blij dat we ook na dit jaar aangepast sporten in Gelderland structureel verder gaan helpen, met de GSF, Uniek Sporten en de provincie Gelderland als aanjagers. Zo hebben we met Gelderland sport onbeperkt de start gemaakt van een nog mooiere toekomst voor aangepast sporten in de provincie!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: