Direct door naar content
Freya (5) danst ondanks haar spierziekte als een ballerina afbeelding nieuwsbericht

Freya (5) danst ondanks haar spierziekte als een ballerina

13 december 2018

Sinds Freya (5) de tekenfilm ‘Ballerina’ heeft gezien, wil ze zelf ook ballerina worden. Dat is nog wel een uitdaging omdat ze de zeldzame spierziekte RYR1 myopathie heeft. Het Nationaal Ballet maakte haar droom pas al even waar.

Door de spierziekte die Freya heeft ze moeite met bepaalde bewegingen. Vooral wisselen van liggen naar zitten of van zitten naar staan zijn lastig voor haar, legt haar vader uit in een artikel op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds. Op de wc klimmen is bijvoorbeeld moeilijk voor haar. Daarnaast heeft ze ook ademhalingsproblemen.

Dansen is altijd al haar droom geweest. Die droom werd alleen maar groter toen ze het boekje ‘Ballotje op ballet’ kreeg voorgelezen en toen ze Franse tekenfilm ‘Ballerina’ zag. Ze wilde ook ballerina worden! Haar ouders stonden nog even voor een uitdaging, want wat doe je als je kind met een spierziekte graag wil dansen? “We merkten al snel dat we haar
juist wilden steunen en stimuleren. Iedereen moet zijn dromen na kunnen jagen. Dus we hebben een balletschool voor haar gezocht die het aandurfde”, zegt vader Roderik.

Die balletschool werd De Toverfluit, waar ze heel goed met Freya kunnen omgaan. Als de andere kinderen een sprong maken, wordt ze opgetild door de balletjuf. En als Freya moet gaan zitten dan helpt zij ook. Die balletlessen zorgen ook dat Freya nu overal danst: een pirouette op een plein en vooral veel in de huiskamer. Dan doet ze even een voorstelling
voor de gasten.

Freya stond pas ook in een echt theater toen ze verrast werd door het Nationaal Ballet. Ze mocht namelijk een middagje als ballerina meedoen op het podium. Ze kreeg een mooie jurk en echte spitzen op op te dansen. Bekijk hieronder wat dat met haar deed:



Bron: Prinses Beatrix SpierFonds
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: