Direct door naar content
Zonder de klimsport had Fedde permanent in een rolstoel gezeten afbeelding nieuwsbericht

Zonder de klimsport had Fedde permanent in een rolstoel gezeten

13 december 2018

Fedde Benedictus (36) heeft een missie: het paraklimmen bekender maken. “Het klimmen heeft veel voor mij betekend dus ik denk dat heel veel mensen met een beperking daar wat aan kunnen hebben.” Zijn ultieme droom is dat het klimmen paralympisch wordt.

Fedde kreeg op zijn zestiende een hersenbloeding, die werd veroorzaakt door een hersentumor. “Door die hersentumor en bloeding ben ik half spastisch. Mijn linkerbeen en arm en mijn linker gezichtshelft zijn spastisch. Dat wil zeggen dat er wel wat kracht in zit, maar de controle is ver te zoeken.”

Ongeveer tien jaar geleden wilde Fedde wat aan sport gaan doen. Hij ging eerst fitnessen met een vriend. “Hij stelde toen een keer voor om met hem mee te gaan sportklimmen. Dat leek mij niet zo’n goed idee, want ik kan nauwelijks lopen. Maar ik dacht ook: het is wel een uitdaging. Ik ben het gewoon gaan proberen. Maar het ging eigenlijk niet zo heel erg goed. Het deed op veel plekken zeer en het was ook wel gevaarlijk.” De vriend zag ook dat die eerste keer niet zo’n succes was. “Hij zei: ‘we gaan de volgende keer wel weer fitnessen, want dit gaat niet goed’. Dat was voor mij de reden om toch door te gaan. Ik dacht: ik zal jou eens wat laten zien!’

Hij kocht allemaal beschermende kleding om de schaafplekken te voorkomen en hij bleek vooral een echte doorzetter. “Inmiddels klim ik beter dan mensen die niet gehandicapt zijn en voor het eerst gaan klimmen.” Dat hij zo heeft doorgezet heeft voor hem veel betekend, zegt hij. “Als ik tien jaar geleden niet was begonnen met klimmen dan had ik nu permanent in een rolstoel gezeten. Ik rij nu op een driewielfiets tot aan de deur van mijn werkkamer op de Universiteit, maar ik ben wel zelfstandig. In een rolstoel zou ik dat niet meer zijn.”

Klimmen is bij de Spelen in Tokio 2020 wel Olympisch, maar nog niet Paralympisch. Daar hoopt Fedde verandering in te brengen door op alle mogelijke manieren zijn sport te promoten. Hij schreef zelfs een boek over paraklimmen, vooral ook te laten zien dat klimmen gewoon kan als je een beperking hebt. “Ik vind ook een soort teamsport: je vertrouwt op degene die jou zekert. Heel fijn die combinatie over nadenken over je strategie en het fysieke.”

Paraklimmen kan met veel verschillende handicaps. Fedde heeft bij wedstrijden ook klimmers gezien in de zogenaamde ‘seated’ categorie die hun benen niet kunnen gebruiken. “Het is vooraf niet te zeggen wat wel en niet kan. Des te meer reden om het een keer uit te proberen. Je zit aan een touw dus er kan niks gebeuren. Je kan wel even volledig je energie kwijt.”

Wil je ook een keer klimmen? Fedde traint regelmatig in klimhallen in Nieuwegein en Amsterdam. Je kunt je zo bij hem bij aansluiten om het een keer te proberen. Ga naar de website van de NKBC voor meer informatie over het paraklimmen. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: