Direct door naar content
Het gebruik van een rolstoel in onze huidige maatschappij afbeelding nieuwsbericht

Het gebruik van een rolstoel in onze huidige maatschappij

04 januari 2019

Hallo allemaal!

Even voorstellen: mijn naam is Annabelle en ik volg de opleiding Sportkunde bij InHolland in Haarlem, ik zit nu in mijn vierde jaar en het uitstroomprofiel dat ik heb gekozen is aangepast sporten. Deze periode hebben wij als opdracht vanuit school meegekregen om een klinische les te organiseren voor onze medestudenten en/ of (sport)professionals.

Samen met een mede student Céline zijn we gegaan voor een rolstoelclinic  bij Heliomare Heemskerk. Het thema van deze clinic was “Het gebruik van een rolstoel in onze huidige maatschappij.’’ Het doel van deze les was om de deelnemers die niet in een rolstoel zitten, bewustwording aan te reiken en te laten ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Hierbij werd een experiment gedaan in hoeverre onze huidige maatschappij is aangepast op het gebruik van rolstoelen. Maar voor dat dit experiment plaats vond, hebben wij de studenten eerst een theorie les en een basisvaardigheden rolstoel rijden les aangeboden. Bij de vaardigheidsles kregen we hulp van een professional van Heliomare. Het experiment wat een praktijk gedeelte in het centrum van Heemskerk. Discretie kwam hierbij voorop; wij gingen pas weer uit de rolstoel wanneer wij na twee uur weer terugkwamen bij Heliomare.

Al vrij snel was er een eerste opstakel, de rotonde die aangrenzend is aan Heliomare Heemskerk was helemaal opengebroken. Linksom of rechtsom het moest over scheefliggende platen en door het mulle zand. Het was bijna niet te doen en heeft ons flink wat zenuwen en tijd gekost.

Aangekomen bij het centrum testen onze deelnemers een aantal winkels en geven een score in hoeverre deze winkels goed of juist niet goed zijn aangepast. Als wandelaar sta je er niet bij stil. En het verbaasde ons dan ook zeer dat vrij veel winkels nóg niet volledig zijn aangepast op het gebruik van een rolstoel. Deuren die niet open te krijgen zijn, drempeltjes, smalle paadjes, te hoge schappen, te hoge pinautomaten en ga zo maar door. Dit is zeker een belangrijk onderwerp, waar denk ik nog veel verandering en verbetering in zou moeten komen. Desalniettemin waren er ook positieve kanten, er werd meerdere malen gevraagd of ze ons een handje konden helpen. Op de terugweg zette een mevrouw zelfs haar auto langs de kant van de weg om ons te helpen met oversteken bij de beruchte opengebroken rotonde. Op sociaal gebied werd deze les door onze deelnemers als positief ervaren, maar op het gebied van jezelf in een rolstoel manoeuvreren in onze huidige maatschappij niet.

Al met al was het een geslaagde les waarvan de deelnemers hebben genoten en veel geleerd!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: