Direct door naar content
Zo kun jij ook meedoen met de gymles afbeelding nieuwsbericht

Zo kun jij ook meedoen met de gymles

01 januari 2019

Tijdens de gymles kun je onder schooltijd lekker bewegen en actief zijn. Als je een beperking hebt, moet je ook gewoon met het gymuurtje mee kunnen doen. Soms moet jouw gymleraar dan wel wat aanpassingen doen in een sport of spel.

Niemand is hetzelfde en dat zie je waarschijnlijk bij jou in de klas ook. Misschien zit jij in een klas met kinderen zonder beperking of met kinderen in een elektrische rolstoel. Wat je niveau ook is: iedereen moet mee kunnen doen. Jouw gymdocent kan daar op verschillende manieren rekening mee houden.

 Bij volleybal is het bijvoorbeeld zo dat het lastig kan zijn om de bal over het net te spelen vanuit een rolstoel. Het kan dan een idee zijn om met een grote ballon te spelen. Als jullie in de klas al verder kun je altijd nog met een echte volleybal gaan spelen. Ook bij sporten als hockey en honkbal kun je met verschillende materialen de les net iets aanpassen op ieders niveau. Zo kun jij ook zelf kiezen hoe je de les uitvoert.

Als er een parcours wordt uitgezet door de gymzaal kun je vragen om een alternatieve route voor jou. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, wil je misschien minder obstakels tegenkomen. Maar als die route goed gaat wil je natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om dezelfde route te doen als de rest van de klas. Jij wilt jezelf ook kunnen verbeteren!

Bij tikspelletjes wordt voor kinderen met een beperking wel eens een rusthonk ingericht. Hier ben jij even veilig om rustig op adem te komen als je minder snel bent dan de rest. Een ander goed voorbeeld is te zien op een school in het speciaal onderwijs bij een klas met grote verschillen. Bij het hockey werden kinderen in een handgedreven stoel geduwd, zodat ze de stick konden gebruiken. Kinderen in een elektrische rolstoel kregen een aangepaste hockeystick. Ook werd de regel ingevoerd dat de bal door alle teamleden overgespeeld moest zijn, voordat er gescoord kon worden.

Heb jij zelf nou ook een goed idee om de gymles aan te passen aan jouw niveau? Laat het je gymdocent gewoon weten! Zo wordt gymmen voor jou ook plezierig!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: