Direct door naar content
Jessica laat valide tennissers alle hoeken van de baan zien afbeelding nieuwsbericht

Jessica laat valide tennissers alle hoeken van de baan zien

29 januari 2019

Jessica Derks uit Wieringen is door een ski-ongeluk in 2006 in een rolstoel terecht gekomen. In revalidatiecentrum Heliomare raakte ze daarna in aanraking met het rolstoeltennis. Dat was voor haar geen vreemde sport, want ze had daarvoor ook altijd al getennist.

Toen Jessica met rolstoeltennis begon, ontdekte ze dat het rollen met een racket in je hand een extra uitdaging is. “Ik dacht: dit leer ik nooit. Ik snapte niet hoe anderen dat voor elkaar kregen. Al doende is het mij toch gelukt en nu is het een automatisme geworden.” Doordat ze de tennissport weer herontdekte, denkt ze nu niet meer in beperkingen. “Ondanks dat je in een rolstoel zit kun je gewoon sporten. Je komt onder de mensen en je doet mee in de maatschappij.”

Jessica speelt nu op nationaal niveau in het rolstoeltennis, maar ondertussen schuwt ze partijtjes tegen valide tennissers ook niet. “Ik heb menig valide tennisser van de baan geslagen”, zegt ze trots. Behalve dat ze lid is bij Rolstoeltennisvereniging Alkmaar, waar zij de voorzitter van is, speelt ze ook competitiewedstrijden en toernooien bij valide verenigingen. “Daar ben ik de enige roller en dan speel ik met een valide speler naast mij in een dubbel. “Soms krijg je de ballen ook goed in de hoeken, maar dan denk ik: dat kan ik ook.”

Ze is duidelijk iemand die geen sportieve uitdaging uit de weg gaat. Het komende jaar heeft ze een nieuw doel: de Handbike Battle. Als onderdeel van het team van Heliomare traint ze nu hard om daar aan de start te staan. “Voor mij is die uitdaging extra bijzonder, want behalve dat ik in een rolstoel zit heb, is bij mij in 2015 ook een agressieve vorm van bortskanker geconstateerd. Daardoor ben ik nu ook long- en hartpatiënt geworden.” Haar artsen hebben gezegd dat ze mee kan doen, dus dat laat ze zich geen tweede keer zeggen. “Er gaat ook een buddy met mij meer naar boven dus ik word ook goed begeleid.”

Voor het zover is moet eerst veel getraind worden op de handbike en in de sportschool. “Mijn Personal Trainer Hans van Stralen verzint iedere keer een nieuwe oefening om aan kracht en uithoudingsvermogen te werken. Hij is zelf ook een keer in de handbike gaan zitten om te ervaren welke spieren je nu gebruikt bij het handbiken. Het tennis komt nu op een lager pitje te staan. Als het mooi weer is ga ik nu liever handbiken dan tennissen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: