Direct door naar content
Redouan voelt zich Superman tijdens het breakdancen afbeelding nieuwsbericht

Redouan voelt zich Superman tijdens het breakdancen

31 januari 2019

Breakdance lijkt niet voor de hand te liggen als je een aangeboren lichamelijke beperking hebt. Toch is Redouan Ait Chitt het gewoon gaan doen op zijn veertiende en nu geniet hij van de vrijheid die het dansen hem geeft.

Redouan is geboren met een aantal lichamelijke afwijkingen: hij heeft een kortere rechterarm, hij heeft in totaal vijf vingers (drie aan zijn linkerhand en twee aan zijn rechterhand) en verder mist hij een rechterheup en heeft hij een korter rechterbovenbeen. Lopen en dansen doet hij daarom met een prothese.

Door zijn beperkingen was het nooit echt zijn plan om met dansen bezig te zijn, maar hij was wel altijd actief. “Ik had altijd veel energie en dat moest ik kwijt. Sport helpt daar heel erg bij”, vertelde Redouan in een interview in het radio 1-progamma Nooit Meer Slapen. Hij vond dans altijd gewoon leuk om te doen. Zijn ogen werden pas echt geopend toen hij op zijn veertiende op de middelbare school een paar jongens zag breakdancen. “De vrijheid die zij hadden, miste ik bij heel veel dingen die ik deed. Dat ben ik zelf ook gaan proberen.”

Het begin was lastig, want net als bij elke breakdancer lukt niet elke beweging gelijk. Toch voelde het geweldig voor hem. “Het starten met dansen gaf mij zoveel zelfvertrouwen in mijn puberteit. Het gaf mij een soort van Superman-gevoel.” Tijdens het dansen merkt hij ook geen beperking. Breakdance is volgens Redouan ook perfect voor hem, omdat juist creativiteit en een eigen stijl belangrijk zijn. “Van alle bewegingen die ik niet kon doen omdat mijn arm of been te kort is of mijn elleboog niet flexibel genoeg, pakte ik juist de dingen die ik wel kon doen. Daar geef je gewoon je eigen draai aan.” 

Hij heeft zo zijn eigen stijl ontwikkeld, legt hij in het radio-interview uit. “Ik probeer heel vloeiend te bewegen ondanks dat mijn lichaam heel raar in elkaar zit. Ik probeer als water over de vloer te bewegen.” Soms zitten daar ook bewegingen waarvan zijn publiek ook denkt: hoe zit dat? “Het mooiste vind ik dat mensen die mij zien dansen geen jongen met een beperking zien, maar gewoon een danser. Daar is het mij altijd om te doen geweest.” Over zijn zoektocht in het dansen en zijn leven heeft Redoan nu de inspirerende theatervoorstelling ‘REDO’ gemaakt. 

Luister hier het interview terug
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: