Direct door naar content
Jeroen was de eerste in Nederland met een racerunner afbeelding nieuwsbericht

Jeroen was de eerste in Nederland met een racerunner

05 februari 2019

Jeroen Jaspers (31) is al ruim 23 jaar lid van Atletiekvereniging Spark in Spijkenisse. Hij doet daar verschillende onderdelen, maar het speerwerpen is zijn favoriet. Sinds een paar jaar heeft hij ook de racerunner ontdekt. Jeroen was zelfs de eerste in Nederland met zo’n loopfiets.

Jeroen, die een meervoudige beperking heeft, is een trouw lid van het G-team van Spark. “Helemaal in het begin heeft hij nog wat kunnen lopen met spalkjes. Toen deed hij nog een meter of 60. Dat werd later lastiger voor hem”, vertelt zijn moeder Yvonne. “Nu doet hij de onderdelen vanuit zijn sportrolstoel. Vooral het speerwerpen is bij hem favoriet. Verder doet hij kogelstoten, de 60 meter, 100 meter en 400 meter op de baan. Dat doet hij dan in zijn rolstoel. Hij stept met een voet en met zijn andere hand duwt hij het wiel. Zo gaat hij de baan over.”

Een paar jaar terug ontdekte de trainer van Jeroen tijdens een wedstrijd in België de racerunner. “Daar hadden ze dat al. Jeroen mocht toen een keer proefrijden en dat ging gelijk zo lekker bij hem. Via een schenking heeft de vereniging toen die racerunner gekregen. Jeroen was toen de eerste gebruiker van de racerunner in Nederland”, zegt Yvonne. Zij ziet dat haar zoon veel plezier in het sporten heeft. “Elke maandagavond traint hij bij de club en er moet wel heel wat gebeuren wil hij een keer overslaan. Hij vindt het echt geweldig.”

Afgelopen jaar sloeg hij zelfs een concert van zijn grote favoriet Guus Meeuwis over om te kunnen sporten. “Precies in het weekend van de Special Olympics was ook het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven. Daar gaan we ook regelmatig naartoe. Toen koos hij toch voor de Special Olympics.”

Het plezier staat voor hem altijd voorop en dat heeft Jeroen duidelijk in de sport, ziet zijn moeder. “Het maakt voor hem niet uit of een medaille een herinnering is of een gouden plak op de Special Olympics. Hij doet het gewoon ontzettend graag en met overgave.” Jeroen heeft ondertussen al wel een heleboel medailles bij elkaar gesport, want toen hij ze laatst ging tellen kwam hij op meer dan zeventig medailles uit.

Behalve veel medailles ziet Yvonne dat Jeroen nog meer heeft behaald. “Ik denk wel dat hij wat socialer is geworden door het sporten. Het zoeken van contacten doet hij ook veel gemakkelijker nu.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: