Direct door naar content
Sporter van de maand: Jetze Plat afbeelding nieuwsbericht

Sporter van de maand: Jetze Plat

01 maart 2019

Jetze Plat (27) is deze maand onze Sporter van de Maand. Jetze heeft als handbiker en paratriatleet al veel titels en medailles behaald. Behalve die sportsuccessen weet hij als geen ander wat sport met je kan doen. 

Jetze is geboren met een afwijking aan zijn benen: links mist hij zijn kniebanden en heeft hij een verkort bovenbeen en rechts heeft hij een prothese. Hij begon met sporten toen hij vijf jaar oud was. “Toen fietste ik voor het eerst zelf naar school op de handbike. Dat breidde zich steeds verder uit van school, naar vriendjes, totdat ik 12 was en mijn eerste handbikewedstrijd startte in het Vondelpark in Amsterdam.”

Puur voor de fun
Naast handbiken, zwom Jetze ook regelmatig. “Ik zwom als therapie, zodat ik zo goed mogelijk kon bewegen en mijn lichaam kon leren kennen. Ik heb zelfs nog in een valide team aan waterpolo gedaan.” Triatlon kwam op zijn pad toen in Aalsmeer, waar hij vlakbij woont, een triatlon werd georganiseerd. “Zwemmen en fietsen had ik al onder de knie, maar het looponderdeel in de racerolstoel kende ik nog niet. Met een geleende racerolstoel heb ik toen puur voor de fun meegedaan.” 

Handbiker of paratriatleet?
Toen bekend werd dat triatlon net als handbiken een paralympische sport werd, is hij triatlon serieus gaan oppakken. Hij heeft beide sporten wel altijd naast elkaar gedaan. Als je hem nu vraagt of hij nu handbiker of paratriatleet is, dan heeft hij een duidelijk antwoord: “Eigenlijk voel ik me nog steeds meer handbiker dan paratriatleet. Ik maak de meeste uren op de handbike.” 

“Eigenlijk voel ik me nog steeds meer handbiker dan paratriatleet. Ik maak de meeste uren op de handbike.” 

Bucketlist
Maar als je hem vraagt wat zijn absolute hoogtepunt uit zijn sportcarrière is dan komt hij met twee triatlons: het goud bij de Spelen in Rio 2016 en een jaar later de winst bij de Ironman Hawaii. “Die stond nog op mijn bucketlist. Het zijn dus toch twee triatlons die het meeste voor mij hebben betekend.”

Vrijheid
Door die prestaties kan Jetze wel zeggen dat sport veel voor hem heeft betekend. “Alles waar ik nu sta heb ik door sport bereikt. Toen ik jong was zorgde sport voor vrijheid. Ik ben ook fysiek sterker geworden door sport. Doordat ik mijn lichaam sterker heb kunnen maken, kan ik mijn mindere benen opvangen. Daardoor kan ik veel meer dan wanneer ik niet aan sport had gedaan.”

"Ik kan nu veel meer dan wanneer ik niet aan sport had gedaan."

Zwakke punten overwinnen
Hij kan het jou daarom ook aanraden om lekker te gaan sporten. Dat hoeft niet zo fanatiek als hij dat zelf doet. “Het is vooral belangrijk dat je met plezier een of twee keer een leuke sport doet.” Dat is niet alleen leuk, maar ook heel erg goed voor je lichaam. “Als je een beperking hebt dan wordt je lichaam anders belast dan een valide persoon. Je moet een aantal zwakke punten van je lichaam overwinnen en dat kan ook alleen door andere spiergroepen te trainen. Daar is sport heel erg belangrijk voor.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: