Direct door naar content
Outside the boks afbeelding nieuwsbericht

Outside the boks

27 februari 2019

Een sport waarmee je je uithoudingsvermogen traint, je hand-oogcoördinatie, je reactievermogen, beweeglijkheid én waarmee je dubbeltaken oefent. In boksen komt het allemaal terug. Een perfecte sport voor mensen met Parkinson, ontdekte fysiotherapeute Linda Askamp. Sinds een paar maanden traint ze samen met Bart Sibon een groep van vijf mensen. Ze merken dat de deelnemers er fysiek voordeel van hebben en dat ze er vooral ook veel plezier aan beleven.

“Het gaat om non-contact-boksen hoor!”, legt Linda geruststellend uit. “De deelnemers boksen alleen tegen onze handschoenen, tegen een boksbal en stootkussens. Ze gaan niet de ring in.” Linda las over de bokstraining voor Parkinsonpatiënten op het kennisnetwerk van ParkinsonNet. Het wekte haar interesse en ze ging erover in gesprek met Bart, de sportinstructeur van de praktijk waar ze werkt. Ook hij was enthousiast over het idee. “Ik ben eerst zelf bokstraining gaan volgen bij Bart, want het werkt het beste om de lessen met z’n tweeën te geven. Zo hebben we voldoende aandacht voor alle deelnemers.”

Alles komt samen bij het boksen

Inmiddels is het een wekelijks terugkerende training aan een groep van vijf mensen. Linda: “Tijdens de normale fysiotherapie was ik veel meer op afzonderlijke vaardigheden aan het trainen. In het boksen komen alle vaardigheden samen. Van uithoudingsvermogen tot hand-oogcoördinatie en reactievermogen. Als je loopt terwijl je bokst is dat een dubbeltaak, ook een belangrijke vaardigheid die door Parkinson wordt aangetast.” Linda legt uit wat Parkinson precies inhoudt: “Het is een ziekte waarbij er een dopaminetekort in de hersenen is. Dit zorgt dat het bewegen trager en stijver gaat en soms veroorzaakt het een trillende arm of been.” Niet voor elke Parkinsonpatiënt is de bokstraining geschikt. “Je hebt wel een bepaald basisniveau nodig en er moet gekeken worden of het boksen niet te belastend is voor eventuele hand- of schouderklachten.”

De positieve effecten zijn duidelijk merkbaar

De deelnemers van de groep leven op door de training. “Als ze binnenlopen zijn de spieren vaak nog wat stijf, maar tijdens de training krijgen ze meer energie en worden ze soepeler. Ook heeft het mentaal effect. Ze zijn trots op wat ze bereiken en hebben sociale interactie met elkaar. Door het boksen zijn ze minder bezig met de Parkinson zelf en gewoon lekker aan het bewegen.” Linda geeft een voorbeeld: “Eén man zie ik heel duidelijk veranderen zodra hij gaat boksen. Zijn loopsnelheid neemt toe, hij beweegt soepeler en zelfs zijn uitstraling is anders.” Alle deelnemers kijken elke week weer uit naar de les.

Mensen met Parkinson die geïnteresseerd zijn in de bokstraining kunnen na indicatie van de fysiotherapeut terecht bij Linda Askamp en haar collega Bart Sibon bij fysiotherapiepraktijk Donckers: linda@donckers.nl in Made.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: