Direct door naar content
In gesprek met Baanwielrenster Alyda Norbruis afbeelding nieuwsbericht

In gesprek met Baanwielrenster Alyda Norbruis

14 maart 2019

Van 14 tot en met 17 maart wordt op de wielerbaan van het Omnisport Apeldoorn het WK Paracycling gehouden. Een van de deelneemsters die voor eigen publiek aan de start zal staan is Paralympisch- en wereldkampioene Alyda Norbruis. Ze fietst nog niet haar hele leven, maar sinds ze in 2011 de racefiets ontdekte is alles in sneltreinvaart gegaan.

“In juni 2011 stapte ik voor het eerst op de fiets en in augustus reed ik mijn eerste wedstrijd.” In de winter ging ze de overdekte wielerbaan op en dat bleek haar nog beter te liggen dan de weg. Op de baan bleek ze ook minder last van de spasmen te hebben die ze door haar CP dagelijks ervaart. “Je moet dat vergelijken met kramp in je kuiten of in je teen. Dat is wat ik dagelijks voel. Op het moment dat ik fiets is het zo dat hoe meer actie hoe meer reactie ik voel. Des te groter zijn de spasmen in mijn gehele linkerkant.”

Gevulde prijzenkast
Omdat de omstandigheden op de baan veel contanter zijn dan op de weg, ligt haar het baanwielrennen beter. De ontdekking van de baan betaalde zich gelijk uit: bij haar eerste WK op de baan behaalde ze gelijk goud op de 500 meter tijdrit en zilver op de 3 km achtervolging. Dat was het begin van het vullen van haar prijzenkast, met vier Paralympische medailles als grootste prijzen.

Geleerd door sport
Behalve die medailles ziet Alyda dat het sporten haar nog veel meer heeft gebracht. “Door mijn sportcarrière heb ik ontdekt dat de grote overwinning in mijn carrière de overwinning op mezelf is door alles wat ik geleerd heb in de sport. Het sporten is voor mij echt mij een hele grote uitlaatklep. Het is iets waarin ik echt goed kan zijn als ik er knijter hard voor werk.”

Thuisbaan
Alyda kijkt erg uit naar het WK Paracycling op de baan in Apeldoorn. “Het is weer op de thuisbaan. Dat is wel bijzonder.” Op diezelfde baan behaalde ze in 2015 drie wereldtitels. Dit jaar kun je haar alleen in verband met een blessure in actie zien op het onderdeel 500 meter tijdrit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: