Direct door naar content
Julia is de eerste Nederlandse golfster op de World Games afbeelding nieuwsbericht

Julia is de eerste Nederlandse golfster op de World Games

14 maart 2019

Julia Kusters (20) heeft drie jaar geleden in golf haar sport gevonden. Samen met een groepje van vijf andere jongeren met een beperking heeft ze het altijd heel erg gezellig op de golfbaan. Julia houdt ook van een uitdaging en die kan ze verwachten bij de Special Olympics World Games in Abu Dhabi van 14 tot en met 19 maart. In voorbereiding op dat toernooi kreeg Julia nog een aantal goede tips van topgolfer Joost Luiten.

Julia is eigenlijk per toeval bij golf uit gekomen, vertelt haar moeder Astrid. “Vanuit school werden door de stichting Together4Adventure allerlei activiteiten voor jongeren met een beperking georganiseerd. Toen wilde Judith Terken wel een clinic golf geven. Zo is het gekomen.”

Zonder druk
Na die clinic ontstond een vast groepje van vijf jongeren die samen lekker kunnen golfen onder leiding van trainer Dirk Sandee. “Het leuke aan golf is dat je het helemaal zelf op je eigen niveau kan doen. Het is zonder druk en ze vinden het heel erg gezellig met elkaar”, zegt Astrid.

Trots op zichzelf en anderen
Het golfen is vooral een sociale activiteit geworden voor Julia, ziet haar moeder. “Doordat ze nu een vaste vriendengroep heeft en ze zichzelf ziet ontwikkelen in de sport neemt haar zelfvertrouwen ook toe. Ze ziet dat ze verbetert en dat maakt haar trots op zichzelf en op anderen in de groep.”

Samen golfen
Julia speelt niet alleen voor de gezelligheid golf. Ze houdt ook wel van een uitdaging, zoals de komende Special Olympics World Games. “Daar heb ik heel veel zin in. Dat wordt echt leuk”, zegt Julia. Zenuwachtig is zij niet. Stiekem is haar moeder dat wel, want zij gaat ook mee en speelt als Unified-speler mee met Julia. “Dat houdt in dat je samen om de beurt een bal slaat. Je doet een hole dus samen. Het is wel heel erg leuk dat je samen zo een sport kunt beoefenen. Dat doen we ook buiten toernooien zo.” Door Julia is haar broert ook enthousiast geworden voor het golfen. “Ze neemt de hele boel nu op sleeptouw.”

Tips van Joost Luiten
Afgelopen maand deed Julia mee aan de PlayUnified-Challenge, waarbij zij topgolfer Joost Luiten had uitgedaagd om een potje te golfen. Dat leverde behalve een leuke middag ook nog een aantal goede tips op voor de Special Olympics World Games. “Hij had hele goede tips: je hoofd stilhouden als je een bal slaat, de lijn volgen van hoe je de bal wil slaan en een goede warming up doen en je handen goed losdraaien voor de wedstrijd. Ik heb die tips ook op papier meegekregen van Joost. Dat is wel heel aardig van hem. Dat neem ik mee als een soort spiekbriefje.”

Goud
Ze verwacht dat het toernooi vooral heel erg leuk gaat worden. “Meedoen vind ik het belangrijkste, maar ik wil natuurlijk ook goud halen. Ik doe dus mee om te winnen”, zegt ze lachend.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: