Direct door naar content
Meerderheid gebruikt liever woord 'beperking' afbeelding nieuwsbericht

Meerderheid gebruikt liever woord 'beperking'

16 maart 2019

De woorden handicap en beperking worden vaak door elkaar gebruikt. Omdat we benieuwd waren naar wat jij het meeste gebruikt, hielden we op Facebook een poll. De uitslag van dit kleine onderzoekje laat een duidelijke voorkeur zien. 

In totaal zijn op de poll ‘handicap of beperking’ 726 stemmen uitgebracht. Het overgrote deel (85 procent) van de stemmers gaf daarbij aan dat ze liever ‘beperking’ als woord gebruiken. Een kleinere groep (15 procent) gebruikt liever het woord handicap. 

Topsporters geven de voorkeur aan handicap
Uit de vele reacties onder de poll konden we nog een ander verschil opmaken. Topsporters hebben het bijvoorbeeld eerder over een ‘handicap’. Dat komt waarschijnlijk ook doordat zij door hun sport op handicap worden ingedeeld in een bepaalde klasse. Zo geeft Paralympisch sporter Fleur Jong als reden: "Ik heb wel een handicap, maar ik voel mezelf niet beperkt."

Fleur Jong: "Ik heb wel een handicap, maar ik voel mezelf niet beperkt."

Uitdaging
Uit de reacties onder de poll bleek ook dat veel een woord vonden ontbreken in de keuze: uitdaging. 

Mentelity Foundation: "Lichamelijke/geestelijke Uitdaging ;) Beperking is ook zo negatief! Mensen kunnen zoveel meer dan ze denken! En voor de mensen zonder ''beperking'', mensen met een uitdaging kunnen zoveel meer dan jullie denken! :)"

Nicole: "Geen van beide. Ik kijk liever naar wat ik nog kan dus mijn mogelijkheden."

Disabled
Daarnaast denken mensen ook graag mee in nieuwe woorden, zoals Karsten: 

Karsten: Eigenlijk vind ik het engels woord disabled mooier maar het nederlandse beperking vind ik mooier. Het woord gehandicapt. Ik gebruik het woord ook weleens maar inplaats ik ben... want dat komt heftig over zeg ik : ik heb 🙂

Geen voorkeur
Anderen gaven in hun reacties aan dat ze helemaal geen voorkeur hebben, zoals Patrick:  

Patrick: "Wat maakt het uit hoe je het noemt. Voel ik me beter als het een beperking heet? Euh nee hoor. En hee ik heb een dubbele handicap al is die bij golfen en stuk slechter🤣🤣"

En zo is het natuurlijk! Of je nu 'beperking' of 'handicap' zegt, maakt natuurlijk niet uit. Als je maar vooral denkt in wat je wél kan! 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: