Direct door naar content
Sporten als je doof bent: zo doe je dat!  afbeelding nieuwsbericht

Sporten als je doof bent: zo doe je dat!

13 juli 2020

Ben jij doof of slechthorend? Dan kun je echt wel met een sport beginnen! Sterker nog: er zijn weinig sporten die jij niet kunt doen. Met kleine aanpassingen in een training of wedstrijd kun jij vaak tussen horende sporters meedoen. 

Als je doof of slechthorend bent zijn eigenlijk alleen aanpassingen nodig in de manier van communiceren. Begin je met een nieuwe sport dan is het dus wel belangrijk dat de trainer weet dat jij hem niet zal verstaan. 

Gebaren
Je kunt dan vooraf bepaalde gebaren afspreken voor een opdracht. Het mooiste is natuurlijk als een trainer gebarentaal kan gebruiken. Dat hoeft niet eens altijd, want een goede trainer kan jou ook dingen leren door het voor te doen. 

Teamsporten
Vind jij het leuk om in een team te sporten. Dat kan ook gewoon als je doof bent. Als je in een gemengd team speelt, vraagt dat misschien wat aanpassing en moet je wat gebaren met elkaar afspreken. Maar wist je dat er ook speciale doventeams bestaan? Zo bestaat er zelfs een Nederlandse elftal dovenvoetbal. 

Welke sporten? 
Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of jij kunt het gewoon doen. Sporten die al veel worden beoefend door doven en slechthorenden zijn: atletiek, zwemmen, bowling, fietsen, golf, judo, schieten, schaken, squash, volleybal en tennis. 

Voor sommige sporten kun je terecht bij een speciale dovensportclub, maar meestal kun jij ook goed terecht bij een gewone vereniging. Bekijk hier het complete sportaanbod voor jou. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: