Direct door naar content
Door SailWise kan ik nu alleen zeilen! afbeelding nieuwsbericht

Door SailWise kan ik nu alleen zeilen!

28 maart 2019

Hanneke Deenen (43) heeft door een zeilvakantie bij Sailwise haar passie voor zeilen ontdekt. Ze is vanaf die eerste keer zeilen steeds meer gaan leren. Van zeilen met een groep op een grote boot tot zelfstandig in een klein bootje. “Ik neem nu zelf beslissingen en dat geeft zoveel vrijheid.”

Hanneke ging in 1999 voor het eerst mee met de Lutgerdina, een grote zeilboot voor zeilvakanties. “Ik had nog nooit gezeild en dat leek mij heel erg gaaf. Ik was heel erg nieuwsgierig hoe dat zou gaan met je rolstoel aan boord. We hadden heerlijk weer met afwisselend goed zeilweer tot een beetje drijven en dobberen en het was warm genoeg om te zwemmen vanaf het schip. We hebben ook op het dek geslapen.”

Ze had de smaak gelijk goed te pakken. Toen ze verhalen hoorde over de Beurtveer, een zeilwedstrijd van Workum naar Amsterdam en terug, raakte ze nog enthousiaster. “Dan zeil je drie keer 24 uur non-stop waarbij je zes uur op bent en zes uur slaapt. Dat heb ik vanaf 2000 elk jaar gedaan tot aan 2017.”

Door die zeilvakanties op de Lutgerdina had Hanneke de basisprincipes van het zeilen geleerd, maar ze wilde ook leren om het helemaal zelf te doen in een klein bootje. Dat kon op het Watersporteiland Robinson Crusoe. Dat was een geweldige nieuwe ervaring voor haar. “Een klein bootje geeft zoveel vrijheid. Na jaren zeilen was ik ineens in staat om zelf beslissingen te nemen. Zelf fouten maken en daar van leren.”

Hanneke zeilt nu wedstrijden in de Hansa-klasse in een  boot met servomotoren voor de zeilbediening. “Ik word met een tilliftje in mijn op maat gemaakte stoel in de boot gehesen en dan kan ik een aantal knopjes bedienen voor de schoten, het roer en de handverwarming. Mijn handen moeten wel warm blijven.”

Als je vanaf de kant naar haar bootje kijkt zou je dat niet eens opvallen. En dat vindt Hanneke ook zo mooi aan zeilen. “Je ziet misschien wel dat er iets anders is, maar verder is het gewoon een bootje op het water. Het is daarmee de een van de meest inclusieve sporten die je kunt beoefenen. Als je in een bootje zeilt ben je zo gelijk als het maar kan zijn.”

Ze kan het iedereen daarom aanraden om het te proberen. “Sailwise is dan een heel goed begin. Ik heb daar heel veel plezier van gehad en nog steeds zeil ik jaarlijks een weekend op de Lutgerdina. Daar heb ik de kans gehad om te leren zeilen anders had ik dit niet in mijn eentje gekund nu.”

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: