Direct door naar content
Sporten na een amputatie? Alles kan! afbeelding nieuwsbericht

Sporten na een amputatie? Alles kan!

02 april 2019

Na een amputatie is alles anders. Je wereld staat op zijn kop of zelfs eventjes een beetje stil. Langzaam leer je leven met de nieuwe omstandigheden en durf je misschien zelfs weer aan sporten te denken. Toch is die eerste stap misschien wel lastig. Kan ik het nog wel? Is het niet gevaarlijk? 

Het zijn zomaar twee vragen die misschien wel in je opgekomen zijn. Toch is het antwoord simpel: alles kan. Het sporten oppakken is niet moeilijk en heeft bovendien zelfs een positief effect! Regelmatige beweging heeft nou eenmaal een goede invloed op je stemming en zelfvertrouwen, maar het leidt ook tot een betere acceptatie van de handicap.  

Stomp
De fysieke belastbaarheid bij mensen met een amputatie is bovendien gelijk aan die van mensen zonder amputatie. Er zijn alleen wat meer dingen waar je op moet letten. Zo kan de stomp bijvoorbeeld erg gevoelig zijn of kan er sprake zijn van fantoompijn. Denk dus bij het sporten aan goede bescherming van de stomp. 

Met of zonder prothese
Misschien denk je in dat geval ook direct aan een prothese. Die kan handig zijn bij sommige sporten (zoals bijvoorbeeld atletiek), maar hoeft niet altijd noodzakelijk te zijn. Er zijn namelijk ook voldoende sporten die je kunt beoefenen zonder prothese: rolstoeltennis- of basketbal, bowling of hockey. Ook een aantal water- en sneeuwsporten kun je prima zonder prothese beoefenen. 

Kleine aanpassingen 
Mocht een prothese wel essentieel zijn, dan is – met wat kleine aanpassingen – je bestaande prothese vaak al wel voldoende om te kunnen beginnen met een (nieuwe) sport. Indien er toch een speciale prothese nodig is kun je die altijd op een later moment nog laten maken.

Als je wilt weten waar je allemaal op moet letten bij het sporten met een amputatie, lees dan dit artikel.

Wil je weten waar je kunt sporten na een amputatie? Bekijk dan het sportaanbod!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: