Direct door naar content
Suzie (11) zwemt 'gewoon' naast Ranomi Kromowidjojo afbeelding nieuwsbericht

Suzie (11) zwemt 'gewoon' naast Ranomi Kromowidjojo

05 april 2019

Zwemmen. Het liefst zo snel mogelijk. Dat is waar Suzie Pellis (11) blij van wordt. Drie jaar geleden kwam ze in aanraking met de sport tijdens een sportdag van NOC*NSF en sindsdien wint ze de ene na de andere medaille.

Suzie zwemt zonder rechter onderarm. Tijdens wedstrijden noemen ze dat ook wel 'handicap negen', de classificatie groep waarin ze zwemt. Bij haar vereniging Hieronymus in Roosendaal zwemt ze 4,5 uur per week. Dat doet ze 'gewoon' tussen de valide sporters. Ze is de jongste in de groep, maar dat deert haar niet. "Ik vind het gewoon erg leuk om te zwemmen. Eigenlijk vind ik alles leuk. Alle verschillende slagen kan ik wel", vertelt ze.

De 11-jarige zwemster begon drie jaar geleden met de sport na een sportdag van NOC*NSF. "Die was speciaal voor kinderen met een beperking. Bij een zwemtraining werd ze toen aangesproken. Ze zagen dat ze talent had", vertelt haar moeder Patty. 

Tussen valide zwemmers
Vanaf dat moment ging het rap: Suzie begon met wedstrijdzwemmen in Roosendaal en sinds januari 2019 is ze ook nog eens de aller jongste in haar groep. "Suzie werd in januari in de groep van 12 tot 25 jaar gezet, omdat ze het zo goed doet. Zelf vindt ze het geen probleem om tussen de valide sporters te zwemmen. Ze heeft het ook nooit over haar handicap: ze ziet het niet als een beperking."

"Ik zie mijn handicap niet als een beperking."

Geen handicap
Het zwemmen ervaart ze daarom ook nooit als iets moeilijks. "Ik vind niet dat ik een handicap heb, zo voelt het niet. Iedereen kan zwemmen en ik ook. Ik doe mijn best en ik zie wel waar ik kom," vertelt ze.

Met Ranomi Kromowidjojo
Suzie focust zich wat dat betreft het liefst op haar trainingen en de wedstrijden die ze heeft. "Ze wil eigenlijk gewoon haar ding doen: zwemmen. We zien wel waar het eindigt. Dit jaar nam ze zelfs deel aan de Swim Cup in Den Haag, waar ze mocht starten tussen de senioren. Dat betekent dat ze gewoon tussen Ranomi Kromowidjojo en vele andere bekende zwemmers stond. Dat is al hartstikke bijzonder," vertelt haar moeder Patty. 

"Suzie staat gewoon tussen bekende zwemmeers zoals: Ranomi Kromowidjojo. Dat is heel bijzonder."

Plezier
Echte doelen durft Suzie nog niet uit te spreken, maar een ding is zeker: ze geniet van haar sport. En zelfs zoveel dat ze volgend schooljaar ook nog eens meer gaat trainen. "Het belangrijkste is dat ze er plezier in heeft. Dan komt de rest vanzelf", besluit Patty. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: