Direct door naar content
Sporten met CP? Daag jezelf uit!  afbeelding nieuwsbericht

Sporten met CP? Daag jezelf uit!

10 april 2019

Heb jij Cerebrale Parese (CP)? Dan kun je meer dan je misschien denkt. Bij veel verenigingen kun jij morgen al beginnen met sporten als voetbal, racerunning, boccia of zitvolleybal. De trainers en begeleiders daar zullen jou uitdagen en dan zie je dat steeds meer kan! 

Cerebrale Parese is een verzamelnaam voor verschillende vormen van hersenbeschadiging bij de geboorte. Doordat je door CP moeilijker beweegt dan anderen wordt het geen ziekte maar een houdings- en bewegingsstoornis genoemd. De beschadiging aan je hersenen wordt niet erger door de CP, maar je merkt wel dat een deel van je hersenen niet goed functioneert. De klachten die je daardoor ervaart kunnen variëren van minder goed kunnen bewegen tot problemen met eten en praten. 

Welke sporten
Dat je minder goed kunt bewegen zegt niet dat je niet kunt sporten! Sterker nog: het is voor jou ook heel goed om met sport en bewegen lekker fit te blijven. Wat voor sporten kun je doen? Je kent CP-voetbal misschien al, maar er is veel meer mogelijk. Zoals: racerunnen, boccia, zitvolleybal, roeien, zeilen, wielrennen, rolstoeltennis, zwemmen, tafeltennis of fitness. 

Oefeningen
Als je naar een sportschool gaat is het verstandig even begeleiding te zoeken. Dan kun je namelijk met gerichte oefeningen aan de slag gaan. Met CP is vooral het trainen van je balans en coördinatie belangrijk, als je zoals veel sporters met CP vooral op je tenen loopt en met de romp naar voren. Daar kun je allerlei leuke oefeningen voor doen. Een training mag voor jou niet te zwaar zijn, maar zeker ook niet te licht. Anders is het ook geen uitdaging!

Zin om te beginnen? Kijk dan hier naar het aanbod voor jou!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: