Direct door naar content
Gelijke toelage voor studenten met beperking afbeelding nieuwsbericht

Gelijke toelage voor studenten met beperking

16 april 2019

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de verhoging van de studietoelage voor studenten met een beperking. De toelage wordt binnenkort voor iedereen 300 euro per maand. Tot nu toe verschilde de toelage nog per gemeente. 

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en CNV-jongeren bleek in 2018 dat studenten in Heerlen slechts 31 euro per maand ontvingen, terwijl ze in Zwolle tien keer zo veel toeslag kregen uitbetaald. 

Grote verschillen 
Sinds 2015 mochten Nederlandse gemeenten namelijk zelf bepalen hoeveel geld zij uitkeerden aan studerende inwoners met een beperking. De gemeenten bepaalden bovendien ook onder welke voorwaarden de studenten deze toelage konden ontvangen.

Die regelgeving zorgde voor grote verschillen tussen de gemeenten. Gemeenten kregen in 2018 van het Rijk ruim 29 miljoen euro voor studenten met een arbeidsbeperking, maar slechts twee miljoen daarvan kwam ook daadwerkelijk bij de studenten terecht. 

Steuntje in de rug
De aanpassing van de studietoelage is te danken aan een motie die in de Tweede Kamer is aangenomen. Studenten die door hun beperking niet kunnen bijverdienen moeten namelijk in aanmerking kunnen komen voor een studietoeslag ter hoogte van een kwart van het minimumloon. 

Nu is er dus bepaald dat elke student met een beperking maandelijks 300 euro ontvangt. De studietoeslag is vooral bedoeld als steuntje in de rug. Het is voor die groep immers vaak lastig om te werken naast hun studie. 

Eerlijke kans
De Landelijke Studentenvakbond reageerde opgelucht op het besluit. “Met deze motie worden procedures, eisen en de hoogte van de toeslag voor alle studenten met een functiebeperking gelijkgetrokken. Ze krijgen hiermee waar ze recht op hebben: een eerlijke kans op het hoger onderwijs,” zei LSVB-voorzitter Carline van Breugel in een reactie op de website van de Universiteit van Utrecht.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: