Direct door naar content
Janis klom naar 4600 m hoogte in een rugzak afbeelding nieuwsbericht

Janis klom naar 4600 m hoogte in een rugzak

18 april 2019

Verleg jij graag je grenzen? Dan is dit zeker een verhaal voor jou. Voor Janis McDavid geldt dat in ieder geval. Hij heeft geen armen en benen, maar dat weerhield hem niet om de tocht van zijn dromen te maken: de oude Inca-stad Machu Picchu op 4600 meter hoogte. 

Janis denkt graag groot. In zijn inspirerende speeches heeft hij ook een duidelijke boodschap: “Grenzen beginnen in je hoofd.” Met die houding kwam hij ook op het idee om als gebruiker van een elektrische rolstoel te gaan reizen op plekken die voor hem niet toegankelijk zijn. 

Twee vrienden
Dan kun je natuurlijk naar heel veel plekken gaan, maar Janis zocht voor zijn droom ook nog eens het meest onmogelijke pad op: de Inca trail naar Machu Picchu in Peru. Voor die reis had hij twee sterke vrienden uitgekozen die hem konden dragen: Thorsten en Sven. 

‘Maf stel’
Bij het voorbereiden van de reis liepen ze al tegen de eerste uitdaging aan, want Janis paste niet in een gewone draagzak. In een outdoorzaak viel de keuze daarom op een grote trekking rugzak. “Onvergetelijk: de gezichtsuitdrukking van de winkelmedewerker in de outdoor zaak. ‘Wat een maf stel zijn jullie’, stamelde hij toen Torsten en Sven mij in de rugzak stopten om op avontuur te gaan”, schrijf Janis in een blog. 

Uitzicht
In de rugzak droegen zij hem mee, wat voor 30 kg extra gewicht zorgde mee over de trail. Het werd daardoor een zware reis voor de dragers, maar ook zeker voor Janis. De hoogte en barre weersomstandigheden, het slapen in ijskoude tentjes, het hobbelen op paarden waren ook voor hem zwaar. Het uitzicht was het meer dan waard.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: