Direct door naar content
In het krachthonk met Fleur Jong afbeelding nieuwsbericht

In het krachthonk met Fleur Jong

22 april 2019

Naast het sprinten op de atletiekbaan doet Fleur Jong, onze Sporter van de Maand, ook regelmatig aan kracht- en conditietraining. Ze deelt haar favoriete oefeningen. 

Dat ze het liefste zo hard mogelijk rent, is duidelijk. Maar voor Fleur Jong is er meer dan alleen maar sprinten op de atletiekbaan. “Ik sta regelmatig in het krachthonk, maar we doen ook regelmatig kleine oefeningetjes op de atletiekbaan. Dat is weer eens wat anders dan keihard sprinten. En eigenlijk is het allemaal leuk”, vertelt ze.

Over haar favoriete oefeningen hoeft ze niet lang na te denken. In het krachthonk is dat het voorslaan (ook wel bekend als de ‘clean’ binnen het Olympisch gewichtheffen; zie het filmpje hieronder voor een voorbeeld:

“Ik vind dit vooral heel leuk omdat het heel explosief moet zijn, maar tegelijkertijd ook zwaar qua hoeveelheid gewicht. De herhalingen die ik doe verschillen van vier keer twaalf herhalingen aan het begin tot een maximum van bijvoorbeeld twee herhalingen richting de piek van het atletiekseizoen”, vertelt Fleur. 

Het leukste vindt ze het als ze de clean vier tot zes keer achter elkaar moet uitvoeren. “Daar zit voor mij de meeste uitdaging en dat is het aantal herhalingen waar ik aanzienlijk sterker van word.” 

Flapjes
Op de atletiekbaan geniet ze vooral van het lopen over de ‘flapjes’. “Dat zijn een soort plastic hoedjes die achter elkaar op de baan liggen. Daar mag je dan zo hard als je kan overheen sprinten, maar je passen moeten binnen de vakjes van de flapjes zijn. Het gebeurt soms dat je zo hard gaat dat je het niet redt en dan moet je nog sneller bewegen.”

Met die oefening wordt er vooral getraind op de zogenaamde ‘pasfrequentie’, legt Fleur uit. “Voor mensen met dubbele blades, zoals ik, is dat echt cruciaal.” 

Medicine balls
Naast het voorslaan en het rennen over de flapjes geniet Fleur ook van diverse oefeningen met de medicine balls (ballen van drie tot vier kilo), die ze zo hoog mogelijk in de lucht gooit (vuurpijlen) of zo hard mogelijk op de grond gooit (splash). 

Kortom, voor Fleur draait niet alles alleen maar om het keiharde sprinten. “De afwisseling maakt het juist ook zo leuk”, vertelt ze.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: