Direct door naar content
Sporten met Parkinson, hoe pak je dat aan? afbeelding nieuwsbericht

Sporten met Parkinson, hoe pak je dat aan?

27 januari 2023

Als je de ziekte van Parkinson hebt kan de twijfel toeslaan over sporten of bewegen: is dat verstandig? Op die vraag kunnen we gelijk al een duidelijk antwoord geven, want uit onderzoek is gebleken dat sport een gunstig effect heeft op de hersenfunctie van patiënten met Parkinson. Ook kan sportief bewegen helpen bij het stabiliseren van de symptomen van de ziekte. Maar hoe pak je dat verstandig en verantwoord aan? Wij helpen je op weg.

De ziekte van Parkinson is complexe aandoening aan de hersenen, die helaas niet is te genezen. Het probleem ontstaat door een tekort aan het stofje dopamine, wat zorgt dat je hersenen en spieren goed kunnen werken. Het gevolg is dat Parkinson tot verschillende klachten kan leiden zoals trager bewegen en het trillen van een arm of been. Doordat Parkinson het deel van de hersenen aantast dat bewegingen aanstuurt die normaal vanzelf gaan, krijgen veel mensen met deze ziekte problemen met lopen.

Sterke verbindingen in de hersenen

Ondanks dat lopen of bewegen moeite kan kosten is het de moeite waard voorzichtig in beweging te blijven. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen een positieve invloed kan hebben op mensen met Parkinson. Beweging versterkt namelijk de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en het remt het krimpen van de hersenen af. Daarnaast gaven de patiënten in het onderzoek aan dat ze beter konden nadenken doordat ze een half jaar drie keer per week 45 minuten op een hometrainer fietsten.

Thuis sporten

Die hometrainer is ook gelijk een goed voorbeeld van een beweegvorm die je met Parkinson goed kunt oppakken. Je kunt dat namelijk prima op je eigen tempo doen en vooral in je eigen vertrouwde omgeving. Dat geldt natuurlijk ook voor allerlei oefeningen die je thuis kunt doen. Met de Uniek Sporten app kun je daar een goede laagdrempelige start mee maken. Daar vind je namelijk allerlei beweegvideo’s, oefeningen en tips om fit te blijven op jouw manier.

Welke sporten nog meer?

Behalve thuis sporten kun je ook zeker het huis uit gaan om te bewegen. Vooral sporten met een lage intensiteit en impact op je lichaam zijn dan geschikt. Je kunt dan naar een gewone sportschool gaan voor fitness of een gespecialiseerde aanbieder van medisch fitness. Andere geschike activiteiten zijn aqaufitness, Nordic Walking, wandelen, fietsen en zwemmen.

Rustig aan opbouwen

Welke je sport of activiteit je doet maakt niet uit, maar het is belangrijk rustig te beginnen. Als je een tijdje niet zoveel hebt gedaan is het beter om met 10 minuten bewegen per dag te beginnen. Luister ook goed naar je lichaam, want als je teveel ineens doet kan je daar extra vermoeid van raken. Een goede warming-up is ook extra belangrijk omdat veel bewegingen niet altijd meer vanzelf gaan. Door even op te warmen weet je lichaam weer welke bewegingen gemaakt moeten worden.

Ben je op zoek naar persoonlijk advies voor jouw situatie? De regioconsulent geeft je graag sportadvies op maat. Je kunt ook al in de sportzoeker kijken naar alle mogelijken sporten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: