Direct door naar content
“Rolstoelbasketbal voelde als thuiskomen” afbeelding nieuwsbericht

“Rolstoelbasketbal voelde als thuiskomen”

19 april 2019

Op zijn zestiende raakte Koen Snieder tijdens een basketbaltraining geblesseerd aan zijn knie. De blessure was zelfs zo ernstig dat hij moest stoppen met zijn favoriete sport. Tot hij het een jaar na zijn knieoperatie eens probeerde in een rolstoel. Hij was meteen verkocht.

Inmiddels speelt hij al drie seizoenen bij de Rotterdamse vereniging Arrows’81. “Hiervoor ben ik zes jaar valide basketballer geweest. Tijdens een training ging mijn linker knieschijf echter uit de kom en daar heb ik behoorlijke schade aan overgehouden. Bepaalde dingen kan ik gewoon niet meer”, vertelt hij.

Sportrolstoel
Zijn beperking uit zich vooral tijdens het sporten of bij lange wandelingen. “Tijdens een citytrip merk ik wel dat ik na een lange wandeldag een rustdag moet inplannen, maar niemand ziet verder dat ik mank loop. Voor het sporten heb ik een rolstoel nodig en daarom ben ik een ‘minimal disability’ sporter.”

Club in de buurt
In eerste instantie dacht hij overigens niet eens aan sporten in een rolstoel. “Ik dacht dat ik er niet thuis zou horen, want voor mijn gevoel zitten er alleen echt gehandicapte mensen in een rolstoel. Een jaar na mijn operatie heb ik het toch geprobeerd bij een club in de buurt. Dat was meteen raak. Het voelde echt als thuiskomen, ook al bakte ik er maar weinig van.”

Andere technieken
Hij moest namelijk niet alleen wennen aan de rolstoel, maar vooral ook aan de (andere) technieken die je gebruikt bij het rolstoelbasketbal. “De rolstoel was in eerste instantie een soort extra beperking voor me, maar langzaam maar zeker werd ik er steeds handiger in. Ik heb geleerd hoe ik er het beste mee om kan gaan.”

Momenteel traint hij drie keer per week en combineert hij het rolstoelbasketbal met zijn studie International Business Administration. “Ik word gelukkig van het rolstoelbasketbal, het liefst zou ik nog meer trainen. Maar in combinatie met mijn studie is dat niet haalbaar.”

Knallen
Wel speelt hij nog altijd wedstrijden met zijn club Arrows’81. “De komende periode staat in het teken van de play-offs. Daar hopen we zo ver mogelijk in te komen. En daarna gaan we ons focussen op volgend seizoen. Dan willen we pas echt knallen”, besluit hij.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: