Direct door naar content
Meer BN’ers met een beperking in de media! afbeelding nieuwsbericht

Meer BN’ers met een beperking in de media!

02 mei 2019

Hoeveel BN’ers ken jij met een beperking? Niet veel waarschijnlijk. Dat is niet alleen in Nederland zo. Ook in Amerika komen veel te weinig mensen een beperking in beeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ford Foundation. Ze komen ook met een aantal oplossingen om het tij te keren. Voor Nederland zouden die aanbevelingen niet slecht zijn om over te nemen. 

De Ford Foundation trekt harde conclusies in het onderzoek. Ze schrijven namelijk dat de manier waarop mensen met een beperking te zien zijn in de media echt niet meer van deze tijd is. Ze komen daarom met een hele ‘road map’ waarbij ze adviezen geven om dat beeld te veranderen. 

Ideale wereld
In hun ideale wereld zou één op de vier mensen voor en achter de camera iemand met een beperking moeten zijn. Alleen dan zou je van een echte afspiegeling van de Amerikaanse samenleving kunnen spreken. Ze geven daarbij ook aan dat mensen met een beperking als acteur alle rollen zouden moeten krijgen. Dus niet alleen de rol van gehandicapte, maar ook een romantische rol of juist een drugsdealer. 

Samen schrijven
Voor het schrijven van scenario’s van series waar je je met een beperking ook in zou kunnen herkennen, stelt de Ford Foundation voor dat schrijvers zonder beperking gaan samenwerken met schrijvers met een beperking. Verhalen zouden ook niet alleen om de handicaps moeten gaan en zeker niet gaan om medelijden op te wekken. 

Lucile Werner
Die ideale wereld zouden we in Nederland natuurlijk ook best wat meer kunnen nastreven. Het is voor jou namelijk belangrijk dat je je herkent in mensen in in de media, omdat je je anders onzichtbaar zou kunnen voelen. Gelukkig zijn er steeds meer ambassadeurs die zich hier voor inzetten. Presentatrice Lucile Werner deed daar een tijdje terug bij Jinek al een oproep om mensen met een beperking meer te laten zien op tv. 

En op Radio 2 had nieuwslezer Matijn Nijhuis, die net als Lucile CP heeft, dezelfde duidelijke boodschap. “Als je een beperking hebt en je wil iets in de media gaan doen, dan moet je gewoon je mond opentrekken en zeggen: ik kan het wel!” Luister zijn hele oproep hier terug:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: