Direct door naar content
“Ervoor zorgen dat iedereen met plezier kan paardrijden” afbeelding nieuwsbericht

“Ervoor zorgen dat iedereen met plezier kan paardrijden”

24 april 2019

Stichting De Stalvrienden biedt in Veldhoven paardrijden aan voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking. Voor jong en oud. Op een ontspannende manier die past bij wat iemand wil en kan. Plezier staat daarbij altijd voorop. Marieke Hendrikx van Stichting De Stalvrienden vertelt over de mogelijkheden.

“We bieden lessen aan voor iedereen die niet bij een reguliere manege terecht kan. Van kinderen met een lichamelijke handicap tot ouderen die door bijvoorbeeld dementie extra begeleiding nodig hebben. Er is heel veel mogelijk.”

Hoe werkt het?
“We starten altijd met een kennismakingsgesprek waarin we de beperkingen en mogelijkheden van de ruiter bespreken. We kijken naar het doel van het paardrijden en wanneer iemand terecht kan. Vervolgens zoeken we daarbij een geschikte groep. We streven zo veel mogelijk naar groepen met een vergelijkbaar niveau qua rijden, functioneren en als dat mogelijk is ook qua leeftijd. We geven les in kleine groepjes van twee tot maximaal vier ruiters, maar ook individueel. Dat is bijzonder ten opzichte van een reguliere manege.”

Hulpmiddelen
“Met mensen met minder rompstabiliteit kunnen we samen op het paard zitten. Of er lopen begeleiders mee. Zo is er een ruiter met een meervoudige beperking die gefixeerd in een rolstoel zit en die toch zelfstandig op het paard kan zitten. We gebruiken daarbij hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een bodyprotector met speciale handgrepen. Of een zadel met klittenband waar we op allerlei plekken blokken op kunnen bevestigen voor extra ondersteuning. En we hebben een teugel voor mensen met maar één functionele arm of hand wegens een beperking.”

Inhoud van de lessen
“Er is veel afwisseling in de lessen. We maken bosritten, geven ook les in de bak en we werken veel met spelmateriaal. Soms hebben we ook themaweken, een wedstrijdje of diplomarijden. Voor mensen met een prikkelverwerkingsstoornis of meervoudige beperking die niet op een paard kunnen, organiseren we af en toe een extra activiteit zoals een huifkartocht met picknick.”

Uniek Sporten
“Iedereen volgt les met een ander doel. Daarom zijn de lessen ook maatwerk. Voor velen gaat het echt om ontspanning en bij anderen meer om beleving. Daarnaast heeft het paardrijden voor veel ruiters ook een therapeutische meerwaarde. Bij mensen met adhd en autisme geeft paardrijden vaak rust en we werken aan zelfvertrouwen. Met mensen met een lichamelijke beperking trainen we balans, coördinatie of specifieke spiergroepen. Dankzij de lessen gaan mensen in het dagelijks leven vooruit, ze kunnen meer. Voor ons is dat heel mooi om te zien, het is heel dankbaar werk.”

Begeleiding
“Bij De Stalvrienden werken vele vrijwilligers zonder wie de lessen niet mogelijk zouden zijn. De (veelal speciaal opgeleide) instructrices zijn wel betaalde krachten. Er zijn zeven paarden die we in kunnen zetten in de lessen. Vijf daarvan staan in Veldhoven en de andere twee in Eersel bij een zorgboerderij. Dan kunnen we rouleren en hebben de paarden regelmatig rust.”

Heel veel mogelijk
“Op dit moment nemen ongeveer 65 ruiters deel aan de activiteiten. Er kunnen nog steeds nieuwe mensen bij ons terecht. We proberen de kosten zo veel mogelijk te laten aansluiten bij het reguliere tarief voor paardrijden. En er zijn verschillende regelingen van de gemeente om het paardrijden te bekostigen. Er is heel veel bespreekbaar. Ons doel is dat iedereen met plezier kan paardrijden.”

Neem contact op!
Interesse in aangepast paardrijden bij Stichting De Stalvrienden? Kijk dan op pagina van de stichting. Of op zoek naar een andere sport? Kijk voor meer informatie op de sport-zoeker!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: