Direct door naar content
Zitten is ongezond, maar wat als je in een rolstoel zit? afbeelding nieuwsbericht

Zitten is ongezond, maar wat als je in een rolstoel zit?

20 mei 2019

Tot aan juli 2017 was ik topsporter en reisde ik voor tennis heel de wereld over om toernooien te spelen. Sporten was mijn werk. Maar toen ik besloot een punt achter mijn carrière te zetten, veranderde mijn leven helemaal. Het eerste jaar heb ik heel weinig aan sport gedaan. Dit pakte ik gelukkig daarna weer op.

Ik begon weer te trainen en ging ook regelmatig naar de fitness. Maar dit moest ik dus allemaal naast mijn werk doen, waar het vroeger mijn werk was. De discipline zat er gelukkig al snel weer in. En ik tennis nu twee keer in de week en ga drie keer per week naar de fitness. Dus tevreden over mijn nieuwe trainingsschema zit ik in de auto naar mijn werk toe. Ik ben gezond bezig!

Lekkere reclame
Maar dan komt er een reclame op de radio, die eigenlijk alles onderuit haalt. Een reclame van het Zilveren Kruis. Dat we gemiddeld 8,5 uur per dag zitten en dat dat ongezond is. Door wat vaker op te staan leven we gezonder. Ja, als dat zou kunnen dan had ik dat natuurlijk al lang gedaan! Ik schiet in de lach. Lekkere reclame dit. Als rolstoelgebruiker kan je hier dus helemaal niks mee. Ik zit veel meer dan 8,5 uur per dag. Ik zit de hele dag!

Bekijk hier het tv-spotje:

Het was mij al bekend dat het zitten er in ieder geval voor zorgt dat je minder calorieën op een dag verbrandt. Maar als ik op Google ga kijken wat ik allemaal over dit onderwerp kan vinden, dan word je daar eigenlijk alleen maar ongerust van. Sommige sites zeggen zelfs dat zitten nog slechter voor je is dan roken. Je wordt sneller oud, je gewicht neemt toe en je wordt er depressief van.

Verschuiven in je rolstoel
De tips om meer te bewegen zijn voor ons rolstoelgebruikers dan ook bijna allemaal onbruikbaar. Sta elke 20 minuten op. Dat gaat dus niet! Er staat slechts één tip in, waar wij wat mee kunnen. En dat is: “Beweeg meer tijdens het zitten.” Af en toe verschuiven op je stoel en regelmatig veranderen van houding. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar is dus zeker een aanrader. Alle kleine beetjes helpen. 

Dus als mijn collega’s mij morgen de hele tijd op mijn stoel zien schuiven tijdens de vergadering, dan is dat niet omdat ik zenuwachtig ben. Maar dan ben ik dus aan mijn gezondheid aan het werken! Ik ben benieuwd of ik het verschil ga merken. 

Jiske Griffioen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: