Direct door naar content
Na een zwaar busongeluk is Kimberly weer bevrijd door sporten afbeelding nieuwsbericht

Na een zwaar busongeluk is Kimberly weer bevrijd door sporten

09 mei 2019

Jarenlang stond het leven van Kimberly in het teken van herstellen en overleven. Na een zwaar busongeluk in 1998 veranderde haar leven voorgoed. Onderweg naar Spanje reed de buschauffeur in op stilstaande auto's. Een grote, traumatische botsing was het gevolg. Kimberly raakte tijdens het ongeluk zwaargewond en verloor haar linkeronderbeen. Jarenlang was ze bezig met haar herstel. Ze probeerde allerlei sporten uit, maar pas in 2018 ontdekte ze haar grote liefde: het sprinten.

Wanneer ze terug denkt aan het ongeluk kan ze het eigenlijk nog steeds niet beseffen. "Het was heel schokkend. Het was een grote botsing, waarbij ik zelfs door de ruit ben gevlogen. De politie vond me uiteindelijk. Het draaide op dat moment om leven of dood. Ik had veel complicaties en verloor uiteindelijk mijn linker onderbeen door een traumatische amputatie," vertelt ze.

Ridder
Naast haar eigen verwondingen verloor ze op achtjarige leeftijd ook nog eens haar moeder. "Dat was heel heftig. Mijn vader is wat dat betreft echt een ridder geweest voor ons. Hij heeft mij en mijn broers, die lichtgewond raakten, heel goed opgevangen en geholpen. Het is heel knap hoe hij dat heeft gedaan na het grote verlies van zijn vrouw."

"Mijn vader is echt een ridder geweest voor ons."

Langzaam maar zeker pakte Kimberly het sporten uiteindelijk weer op. Op 27-jarige leeftijd kreeg ze een tweedehands blade van haar destijds nieuwe instrumentmaker Frank Jol. Ze begon langzaam met wat hardlopen en deed mee aan een Ladiesrun in Eindhoven. "Ik had getraind voor de vijf kilometer en genoot daar echt van. Ik deed iets wat ik negentien jaar lang niet kon. Uiteindelijk merkte ik dat ik gevoel kreeg voor de loopsport," vertelt ze.

Sporten als bevrijding
Het sporten voelt voor haar bovendien als een bevrijding. "Het voelt voor mij alsof ik iets inhaal. Ik doe iets wat ik jarenlang niet heb gedaan en dat is ontzettend fijn. Ik wil dat iedereen dat kan. Dat mensen een levenlang kunnen bewegen, ondanks een eventuele beperking. De sport heeft mij fysiek en mentaal veranderd en daar wil ik anderen ook bij helpen. Daarom heb ik mezelf ook omgeschoold tot beweegcoach. Zo wil ik anderen uiteindelijk helpen. Maar mijn eigen loopbaan staat voorlopig even op de eerste plek," besluit ze. 

"Het voelt voor mij alsof ik iets inhaal. Ik doe iets wat ik jarenlang niet heb gedaan en dat is ontzettend fijn."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: