Direct door naar content
Brechtje oefent voor de groene band afbeelding nieuwsbericht

Brechtje oefent voor de groene band

30 april 2019

De witte, gele en oranje band heeft Brechtje van Steenis (19) al, maar inmiddels heeft ze alweer een nieuw doel voor ogen. Ze wil dolgraag de groene judoband halen.

Ondanks haar licht verstandelijke beperking traint Brechtje elke dinsdagavond bij de judoclub. “Ik heb naast de verstandelijke beperking ook nog PDDNOS. Daardoor ben ik vaak heel erg druk in mijn hoofd en moet ik ook pillen slikken. Van de trainingen word ik gelukkig erg rustig”, vertelt ze.

De trainingen zijn bovendien regelmatig een uitdaging voor Brechtje, omdat ze meetraint in de reguliere groep. “Voor mij gelden daarom dezelfde regels als voor de anderen. Wel krijg ik van de juf en meester extra hulp en uitleg, zodat ik toch goed mee kan doen.”  

Langzamerhand gaat het daarom ook steeds beter tijdens de judolessen. “Tijdens het sporten heb ik eigenlijk helemaal geen last van mijn beperking. Ik doe mijn best en word goed geholpen. Op dit moment heb ik al drie verschillende banden. Nu oefen ik voor de groene band. Dat is echt heel leuk, omdat ik daardoor echt een doel heb om voor te werken.”

Judo is overigens niet de enige sport die ze beoefent. Brechtje doet namelijk ook nog aan badminton en paardrijden. Van die drie sporten vindt ze judo het leukste. “Maar eigenlijk vind ik alles leuk, hoor. Badminton en paardrijden doe ik vooral om lekker in beweging te zijn en onder de mensen te komen. Op maandagavond doe ik nu aan badminton en op dinsdag doe ik aan judo. Af en toe ga ik ook nog paardrijden.”

Het paardrijden doet Brechtje inmiddels al ruim tien jaar. “Ik houd echt van dieren en ik vind het superleuk om te galopperen en in draf te rijden en zo lekker hoog te zitten. De paarden briesen zelfs als ze mij zien. We hebben echt een band. Met paardrijden ga ik dus ook echt nog wel even door.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: