Direct door naar content
Een sportrolstoel lenen om een sport te proberen? Dat kan met Uniek Sporten Uitleen afbeelding nieuwsbericht

Een sportrolstoel lenen om een sport te proberen? Dat kan met Uniek Sporten Uitleen

30 april 2019

Om bij jouw favoriete sport uit te komen waar je plezier uithaalt, moet je soms meerdere sporten uitproberen. Maar als je een keer wil ervaren of rolstoeltennis iets voor je is, heb je toch een speciale sportrolstoel nodig. Uniek Sporten Uitleen kan je daarbij helpen met een leenrolstoel.

Uniek Sporten Uitleen is een uitleenservice van sporthulpmiddelen voor iedereen met een mobiliteitsbeheersing bij het sporten, legt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen uit. "Dan moet je denken aan handbikes, basketbalrolstoelen, tennisrolstoelen, fietsen, aankoppelbikes en racerunners." Dat aanbod wordt steeds groter, want als er meer vraag is naar bepaalde hulpmiddelen dan wordt de sportotheek uitgebreid. 

De racerunner is daar een goed voorbeeld van, vertelt Monique. "Een paar jaar geleden was die nog niet in beeld, maar die sport is heel erg in opmars. We krijgen daar heel veel aanvragen voor, omdat kinderen het willen uitproberen. De racerunner kun je dus ook bij Uniek Sporten Uitleen lenen."

Hoe werkt dat eigenlijk? Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij je past. Kijk op deze webpagina voor meer informatie over Uniek Sporten Uitleen. 

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique. "Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is." Kom je daar na twee maanden achter en je wil bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. "Zo kun je meerdere keren een beroep doen op Uniek Sporten Uitleen om te kijken wat bij jou past." 

Monique, die zelf ook meerdere sporten beoefende, vindt het belangrijk dat je verschillende sporten uit kunt proberen. "Dat doet een valide sporter ook. Die gaat ook eerst verkennen wat hij leuk vindt. Dan heb je alleen een paar andere schoenen, een racket of een stick nodig. Dat kun je nog lenen bij de buurman, maar met sporthulpmiddelen is dat niet mogelijk. 

Een sportrolsstoel kost toch al snel 3000 euro. "En zo'n stoel leen je ook niet even van je buurman. Dan heb je een dus al barrière om een sport überhaupt uit te proberen." 

Uniek Sporten Uitleen is nu alleen nog actief in Noord-Holland, Noord-Brabant en de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen. In Noord-Holland werd de leenservice deze zomer verlengd voor een jaar. Dus dat is goed nieuws! Hopelijk volgen andere regio's snel. Wil je meer weten over Uniek Sporten Uitleen? Kijk dan hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: