Direct door naar content
Kriskras door Europa in de Rolstoel roadmovie afbeelding nieuwsbericht

Kriskras door Europa in de Rolstoel roadmovie

14 mei 2019

Filmmaker Mari Sanders reist in de nieuwe serie ‘Rolstoel Roadmovie’ kriskras door Europa. Met de serie wil hij laten zien hoe Europa er door de ogen van iemand met een lichamelijke handicap uit ziet. 

Zelf zit Sanders als gevolg van Cerebrale Parese (CP) in een rolstoel. Omdat zijn vriendin in Boekarest woont, reisde hij al regelmatig door Europa.Het viel ons op hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Zo kwam het idee voor de serie tot stand: een ‘grand tour’ door Europa om te zien hoe verschillende landen omgaan met hun gehandicapte inwoners”, vertelt hij op de website Supportmagazine.

Verschillen per land
In de serie reist Sanders door heel Europa. Onderweg ontmoet hij heel veel verschillende mensen en komt hij in allerlei situaties terecht. De mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking zijn in elk land anders. In het ene land zijn er slechts enkele obstakels, in het andere land is zelfstandig naar school of werk gaan al een dagelijkse strijd voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Thema’s
De afleveringen van ‘Rolstoel Roadmovie’ hebben allemaal een ander thema. In de eerste aflevering ligt de nadruk op opvoeding. Mari vraagt zich af hoe zijn jeugd er bijvoorbeeld uit had gezien als hij niet in Nederland zou zijn geboren. Om antwoord te krijgen op die vraag bezoekt hij onder andere de Italiaanse Bana, die een visuele handicap heeft. 

Online verder
De Rolstoel Roadmovie wordt op 15, 22 en 29 mei om 20:25 uur uitgezonden op NPO2 en is onderdeel van een groter project. De zoektocht gaat namelijk verder op het online platform Gehandicapt Europa, waar verhalen worden gedeeld over de uitdagingen die mensen met een lichamelijke handicap tegenkomen. 

De trailer voor de Rolstoel Roadmovie bekijk je hier:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: